Többen megbetegedtek egy szemcsepp miatt az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Szemcseppek miatt tört ki járvány az Egyesült Államokban. A szemcseppekkel gyógyszerrezisztens baktériumokat hoztak összefüggésbe, amelyek rendkívül veszélyes megbetegedéseket okoztak  - írja a CBS News.
Vágólapra másolva!

A Betegség ellenőrzési és megelőzési központ (CDC) legutóbbi frissítése szerint 16 államban azonosítottak 68 beteget, akik a baktériummal megfertőződtek. Ezek közül nyolc ember vesztette el látását, négynek pedig el kellett távolítani a szemgolyóját. Korábban egy másik halálesetet is jelentettek ezzel összefüggésben Washingtonban.

Összesen három szemcsepett hívtak vissza egy gyógyszertárból - mindegyiket az indiai Global Pharma Healthcare Private Limited cég forgalmazza.

Az elmúlt hetekben két más gyártótól származó szemcsepett is visszahívtak.

A járványban érintett Pseudomonas aeruginosa törzs rendkívül ritka, és korábban még soha nem fordult elő az Egyesült Államokban. Az orvosok számára különösen nagy kihívást jelent a kezelése, mivel

egy tucat antibiotikummal szemben rezisztens ez a baktériumtörzs.

A járvány növekvő áldozatainak a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatóinak sikerült egy olyan baktérium kezelésére.

Az egyetem már korábban reklámozta az úgynevezett "fág" terápiákat, amelyeket a

gyógyszerrezisztens baktériumok által okozott fertőzések gyógyítására fejlesztettek ki.

Az ilyen típusú kezeléseknél olyan vírusokat vetnek be, amelyek megtámadják az olyan baktériumokat - elhárítva ezzel a fertőzéseket - amelyeket antibiotikumokkal nem lehet gyógyítani.

A CDC társigazgatója elmondta, hogy a terápia bonyolultsága miatt először fel kell venni a kapcsolatot az orvosokkal, hogy azok a gyakorlatban is gond nélkül tudják alkalmazni a betegeken. Emiatt eddig egyetlen beteget sem kezeltek ezzel a módszerrel.