Orbán Balázs: Demográfiai fordulat nélkül nincs európai versenyképesség

anya baba csecsemő család kisfiú
Vágólapra másolva!
Magyarország szerint demográfiai fordulat, európaiak új generációja nélkül Európa versenyképessége nem lesz biztosítható − jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben csütörtökön. Orbán Balázs az európai uniós csúcstalálkozó alkalmából magyar újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott: „szükségünk van európai gyerekekre, szükség van új európai nemzedékre".
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet szemléje szerint Magyarország álláspontja nem változott, Orbán Balázs véleménye szerint ez lehet az európai gazdasági növekedés alapja, nem pedig a bevándorlás, ami sokkal több problémát okoz annál, mint amennyit megold.

Magyarország, több más országgal közösen azon munkálkodik, hogy ez bekerüljön az uniós csúcs zárónyilatkozatába

− mondta. Azzal összefüggésben, hogy az Európai Bizottság finanszírozná a határellenőrzés erősítését szolgáló fizikai védelmi eszközök beszerzését, Orbán Balázs azt mondta: a javaslat ellenére áttörésről nem beszélhetünk. Szavai szerint

áttörésnek az minősülne, ha Magyarország anyagi és jogi segítséget kapna az európai külső határok védelmét szolgáló déli határzár létrehozására, ami évente több száz ezer illegális bevándorlót tart távol.

Ehhez képest a kerítés felállításához és a határzár működtetéséhez az uniós intézmények anyagilag semmilyen módon nem járultak hozzá, ehelyett jogi eljárások folynak Magyarország ellen − emelte ki. Amíg ebben nincs változás, addig Magyarország több más tagállammal együtt nyomás alatt tartja az Európai Bizottságot − tette hozzá.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által pénteken, Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen kiadott elfogatóparanccsal kapcsolatban feltett kérdésre válaszolva Orbán Balázs azt mondta, hogy

Magyarország tudomásul veszi a hágai székhelyű bíróság döntését.