Egyre népszerűtlenebb Joe Biden, csak az amerikaiak 38 százaléka támogatja az elnököt

Joe Biden, elnök, Egyesült Államok, fura, vicces
WASHINGTON, DC - JUNE 24: U.S. President Joe Biden addresses the Supreme Court’s decision on Dobbs v. Jackson Women's Health Organization to overturn Roe v. Wade June 24, 2022 in Cross Hall at the White House in Washington, DC. The Court's decision in Dobbs v Jackson Women's Health overturns the landmark 50-year-old Roe v Wade case and erases a federal right to an abortion. (Photo by Alex Wong/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Joe Biden népszerűsége és megítélése egyre inkább csökken. Az Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research által készített reprezentatív felmérés szerint az amerikai elnök népszerűsége közelít a történelmi mélyponthoz - derül ki a friss felmérésből. A Biden-kormányzatnak egyre több problémával kell szembenéznie, többek között a rekordmagas inflációval, a bankcsőddel és a feszült külpolitikai helyzettel.
Vágólapra másolva!

Az Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research új közvélemény-kutatásából kiderül, hogy az elmúlt hónapokban Joe Biden népszerűsége enyhén ingadozott.

Nagy bajban van Joe Biden Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Alex Wong

A legújabb felmérés szerint az elnök támogatottsága mindössze 38 százalék, ami közelíti a tavaly júliusi mélypontot. Akkor az elnök népszerűsége csak 36 százalék volt.

Ekkor az emelkedő benzin-, élelmiszer- és egyéb költségek teljes súlya kezdte sújtani az amerikai háztartásokat.

Az elmúlt hónapokban Biden támogatottsága 40% felett mozgott. A megkérdezettekkel készített interjúk szerint a közvélemény vegyes érzelmeket táplál Bidennel kapcsolatban.

Mindössze 31% helyesli Biden nemzetgazdasági irányítását.

A nemzet gazdasági helyzetének kezelése legalábbis 2021 vége óta gyenge pont, amióta a kormányzat által átmenetinek vélt infláció egyre nagyobb fájdalmat okoz a vállalkozásoknak és a családoknak.

A különbség Biden általános és a gazdasággal kapcsolatos támogatottsága között nagyrészt a demokratáknak köszönhető, akiknek 76%-a szerint helyesli, ahogyan elnökként kezeli a munkáját, míg 63%-uk helyesli a gazdasággal kapcsolatos kezelését.

A republikánusok közül csak kevesen helyeslik Biden tevékenységét.

Egyre rosszabb állapotba került az amerikai gazdaság Biden elnöksége alatt Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A 45 év alatti demokraták kevésbé pozitívan vélekednek Bidenről, ami rontja a támogatottságát. Csak 54%-uk helyesli az elnök gazdasági vezetését, míg a 45 évnél idősebb demokraták 72%-a. Hasonlóképpen, a 45 év alatti demokratáknak csak 66%-a helyesli Bident összességében, szemben az idősebb demokraták 85%-ával.

A felmérés szerint az amerikaiaknak csak egynegyede mondja, hogy a nemzetgazdaság jó, vagy hogy az ország jó irányba halad.

Biden külpolitikai (39%) és klímaváltozás- (41%) kezelésének megítélése nagyjából megegyezik az általános támogatottságával.

A demokraták 74%-a és a republikánusok 9%-a helyesli Biden külpolitikai tevékenységét, míg a demokraták 67%-a és a republikánusok 17%-a helyesli az éghajlatváltozás kezelését.

Az 1081 felnőtt megkérdezésével készült felmérés március 16-20. között készült, amelyet úgy terveztek, hogy reprezentatív legyen az Egyesült Államok lakosságára nézve. A mintavételi hibahatár az összes válaszadó esetében plusz-mínusz 4,0 százalékpont.