Semmit nem érnek a brüsszeli szankciók, ömlik az orosz kőolaj az európai piacra

crude oil barrel, illusztráció kőolaj,  
 
 Oil,Drum,stack,Of,Oil,Drums,used,55,Gallon,Chemical,Drums,In container,symbol,radioactive,fuel,drum,danger,pollution,white,ha
Oil Drum,stack of oil drums,Used 55 gallon chemical drums in a storage yard awaiting recycling.At the industrial event is a warehouse of barrels of hydrocarbons.Industry oil barrels .
Vágólapra másolva!
Az Oroszország ellen elrendelt olajszankció és az ársapka nem váltotta be a hozza fűzött reményeket. Jogi kiskapukkal és egyéb intézkedésekkel könnyedén megkerülhetőek az intézkedések. Emiatt pedig dől az orosz kőolaj az uniós piacra. A nagy szavak ellenére természetesen a nyugati országok is bőségesen vásárolnak az orosz szénhidrogénből.
Vágólapra másolva!

Hiába kiáltotta ki Ursula von der Leyen Európa függetlenségét az orosz gáztól és olajtól, hiába mondta azt, hogy ez már történelem, „vezető ukrán tisztségviselőktől EP-képviselőkön át iparági bennfentesekig mások azt mondják, hogy a történelem ezen fejezete tovább íródik" – írja friss elemzésében a POLITICO, amit a Mandiner szemlézett.

Gyakorlatilag semmit sem ér az ársapka és a szankciók Forrás: shutterstock

A POLITICO azt állítja, hogy az orosz szénhidrogének, különösen is az olaj jelentős mennyiségei továbbra is elfolynak a szankciók mellett, és befolynak az európai piacra.

Oleg Usztyenko, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gazdasági tanácsadója a POLITICO-nak úgy fogalmaz:

Ebben pedig a lap szerint ellenőrizhetetlen offshore-országok zászlói alatt hajózó tengeri logisztikai cégek hálózata segíti őket.

Mihail Hodorkovszkij orosz üzletember, a Jukosz olaj- és gázcég volt tulajdonosa, akit Oroszországban 2005-ben kilenc év börtönre ítéltek, majd 2013-ban kegyelmet kapva külföldre menekült, a POLITICO-nak válaszolva szintén nem lát túl sok értelmet az olajszankciókban.

– véli Hodorkovszkij.

A Trafigura globális árupiaci kereskedőcég vezető közgazdásza, Saad Rahim a lapnak egyenesen azt mondja, „a szankciók bevezetése óta az Oroszország által exportált nyersolaj menyisége többé-kevésbé állandó maradt", tehát „lehetséges, hogy az orosz olajat továbbra is eladják az EU-nak és a Nyugatnak közvetítőkön keresztül".

Ennek egyik lehetséges útja a lap szerint az Oroszországgal határos Azerbajdzsán, amelynek Grúzián és Törökországon keresztül olajvezetéke van Európa felé – ez a British Petrol üzemeltetése alatt működő BTC, azaz Baku-Tbiliszi-Ceyhan vezeték.

François-Xavier Bellamy francia néppárti EP-képviselő az Európai Bizottságot is megkereste azzal a kérdéssel, miként lehetséges az, hogy Azerbajdzsán a tavalyi év bizonyos hónapjaiban több mint 200 ezer hordóval több olajat exportált, mint amennyit termelt.

A szankciók miatt jelentősen drágábban, de továbbra is érkezik az orosz szénhidrogén az európai piacokra Forrás: shutterstock

„Hogyan tudja egy ország egyszerre csökkenteni termelését és növelni exportját? Van a számokban valami teljes inkonzisztencia, ami felkelti a szankciók megkerülésének gyanúját" – így Bellamy.

Azerbajdzsán az újság megkeresésére tagadta, hogy szankcionált olajjal kereskedne.

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy Törökország nem csatlakozott az orosz olajra kivetett szankciókhoz, sőt: tavaly megduplázta olajimportját Oroszországból. A Finn Energia- és Levegőtisztasági Kutatóközpont (CREA) már tavaly év végén felhívta a figyelmet arra a jelenségre, hogy „Törökországon, az orosz nyersolaj egyre fontosabb célpontján keresztül új útvonal épül ki az orosz olaj számára az EU-ba".

Törökországban ugyanis különböző olajtermékekké finomítják az orosz olajat, amely onnantól kezdve török termékként máris nincs semmiféle szankció alatt.

Usztyenko erről a gyakorlatról úgy fogalmaz, „ez teljesen legális, de teljesen immorális is. Az, hogy ezt szabad, még nem jelenti azt, hogy ne kellene tennünk semmit ellene."

A jelek szerint az ársapka sem működik:

a Global Witness nevű brit NGO jelentésében nemrég arról írt, hogy az orosz olajat rendszeresen sikerül a G7-országok által tavaly decemberben megállapított 60 dollár/hordós szintnél magasabb áron eladni.