Tüntetők zavarhatják meg III. Károly párizsi látogatását - videó

III. Károly, Károly király
Britain's King Charles III reacts as he meets with families from Afghanistan, Syria and Ukraine who have settled in Aberdeen, during a visit to Aberdeen Town House, on October 17, 2022. (Photo by Jane Barlow / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A franciaországi társadalmi megmozdulások miatt egyre jobban aggódik a Buckingham-palota a brit uralkodó biztonságáért. Párizs rendőrfőnöke szerint nem lesz semmi fennakadás, két baloldali politikus azonban arra kérte III. Károlyt, hogy a társadalmi megmozdulások miatt halassza el a látogatást - írja a V4NA.
Vágólapra másolva!

Továbbra is tartanak a parlamenti szavazás nélkül elfogadott nyugdíjreform elleni tüntetések Franciaországban, ami miatt kétségek merültek fel III. Károly brit uralkodó március 26-án kezdődő látogatásával kapcsolatban. A nemzetközi hírügynökség összefoglalója szerint

a Buckingham-palota aggódik a király franciaországi látogatása miatt, mivel a nyugdíjreform elleni tiltakozások nem enyhülnek.

Ezzel kapcsolatban Laurent Nuñez párizsi rendőrfőkapitány kiemelte, hogy teljesen nyugodt a brit uralkodó március 26-i érkezésével kapcsolatban, két ellenzéki politikus, a baloldali Jean-Luc Mélenchon és a zöldpárti Sandrine Rousseau azonban úgy vélik, a társadalmi megmozdulások miatt nem ez a megfelelő pillanat arra, hogy III. Károly Franciaországba látgasson.

A Nupes baloldali koalíció vezetője, Jean-Luc Mélenchon azt kifogásolja, hogy III. Károlyt a Versailles-i palotában fogják vendégül látni, Sandrine Rousseau pedig egy, a BFMTV-nek adott interjújában arról beszélt, hogy

számára egészen hihetetlen és nem elfogadható, hogy Emmanuel Macron a brit uralkodóval találkozik, míg a nép az utcákon tüntet.

A zöldpárti politikus szerint a francia államfő viselkedése a demokrácia teljes megtagadása, ám Sandrine Rousseau még ennél is tovább ment, ugyanis felszólította III. Károlyt, hogy mondja le párizsi útját.

Sajtóértesülések szerint a nyugdíjreform ellen tiltakozó szakszervezetek kilátásba helyezték, hogy

a brit uralkodó által felkeresni kívánt helyszíneken megzavarják a hivatalos programot, ami miatt elképzelhető, hogy változtatni kell majd a programon.

Tűzoltók próbálják eloltani a tüntetők által felgyújtott barikádok egyikét a francia kormány nyugdíjreformja elleni tüntetésen a parlamenti alsóház, a nemzetgyűlés közelében, Párizsban 2023. március 16-án. A francia hatóságok az este folyamán 217 embert vettek őrizetbe. A nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelését előirányzó törvénytervezetet a francia elnök parlamenti szavazás nélkül hirdeti ki, mert elfogadásához nincs biztosítva a többség a nemzegyűlésben. Forrás: MTI/EPA/Mohamed Badra

A Buckingham-palota eddig hivatalosan nem közölt semmiféle változtatást a király franciaországi látogatásával kapcsolatba, de elképzelhető, hogy további logisztikai óvintézkedésekre lesz szükség. A brit és francia hatóságok szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy minden rendben legyen a brit királyi pár párizsi látogatása során.

A Daily Mail brit lap értesülései szerint nem kell arra számítani, hogy lemondják a királyi pár párizsi látogatását, de a Buckingham-palota folyamatosan figyeli a franciaországi helyzetet, ami esetleg programmódosításhoz vezethet. A Le Figaro úgy tudja, hogy III. Károly a király március 27-én, hétfőn a Diadalívnél rendezett ünnepségen vesz részt, majd a Szenátusba látogat.

A francia elnöki hivatal bebútorozásáért felelős Mobilier National nevű vállalat, amely egyébként a francia kulturális minisztérium felügyelete alatt áll, kijelentette, hogy személyzete bojkottálja III. Károly és Kamilla érkezését, mivel kitartanak a nyugdíjreform elleni megmozdulás mellett.