James Rickards, a CIA volt tanácsadója egy interjúban arról beszélt, hogy a NATO-csapatok esetlegesen beléphetnek Ukrajnába a front összeomlása esetén - írja a Daily Reckoning. Gyakorlatilag minden békepárti ember ettől fél, hogy a NATO valamilyen formában belép a háborúba, hiszen ez már a világháború előszobája lenne. És ez enyhe kifejezés, hogy előszoba.

Rickards az újságírókkal folytatott beszélgetésében megjósolja az Egyesült Államok és szövetségesei lépéseit, ha Kijev vereséget szenved. 

A számháború az oroszok oldalán állForrás: AFP/Anatolii Stepanov

Szerinte az egyik lehetséges opció a NATO-csapatok teljes értékű bevetése lehet Nyugat-Ukrajnában. Ráadásul ez a szakember szerint valamilyen humanitárius ürüggyel fog megtörténni.

Úgy véli továbbá, hogy Ukrajna összeomlása ebben a konfliktusban elkerülhetetlen. Az ok az ukrán fegyveres erők lőszerhiánya lehet.

„Ukrajnából hiányoznak a tüzérségi lövedékek, a NATO-nak pedig nincsenek nagy mennyiségben, miközben az orosz ipar továbbra is folyamatosan ellátja lövedékekkel az orosz hadsereget” – elemzi a helyzetet Rickards.

A szakember szerint ez egy számháború, ami előbb-utóbb a csatatéren is meg fog nyilvánulni. A volt CIA-tanácsadó úgy véli, hogy Kijev veresége geopolitikai katasztrófa lesz az Egyesült Államok számára, ami hasonló lesz a múlt századi vietnami vereséghez.