Parlamenti választás kezdődött Türkmenisztánban

Imposing Parliament Palace with cupola, Ashgabad, Turkmenistan, Central Asia, Asia color image photography outdoors no people travel travel destinations dome building exterior skyline Parliament Palace Ashgabad Turkmenistan Central Asia Horizontal ARCHITE
Imposing Parliament Palace with cupola, Ashgabad, Turkmenistan, Central Asia, Asia (Photo by Michael Runkel / Robert Harding Premium / robertharding via AFP)
Vágólapra másolva!
Parlamenti választás kezdődött vasárnap Türkmenisztánban, a szavazólapokon nem szerepelnek ellenzéki jelöltek.
Vágólapra másolva!

A 3,5 millió szavazónak 125 képviselőt kell megválasztania az ismét egykamarássá váló parlamentbe. Több helyütt helyhatósági választásokat is tartanak.

A türkmén választási bizottság szerint a szavazás első négy órájában már a jogosultak több mint 47 százaléka leadta voksát.

A közép-ázsiai egykori szovjet tagköztársaságot

16 éve irányítja a Berdimuhamedow család, a nyugati választási megfigyelők ez idő alatt egyik voksolást sem minősítették szabadnak és tisztességesnek.

A 2012-es és a 2017-es elnökválasztáson rendre 97 százalékos szavazatarányú győzelmet arató Gurbanguly Berdimuhamedow tavaly márciusban adta át a hatalmat fiának, Serdar Berdimuhamedownak, aki államfő és miniszterelnök is egyben.

Gurbanguly Berdimuhamedowot az elnöki székből való távozása után a "türkmén nép legfőbb vezetőjének" nevezték ki.

Az ország vezetése rendszeresen bizonygatja, hogy Türkmenisztán demokratikus berendezkedésű, amit Gurbanguly Berdimuhamedow szerint az is jelez, hogy a lakosság aktívan részt vesz a választási folyamatban.

Serdar Berdimuhamedow a mostani választásról azt mondta, hogy azt

Nemzetközi szervezetek szerint a sajtó is szigorú cenzúra alatt működik, a Riporterek Határok Nélkül médiajogi szervezet sajtószabadság-listáján Türkmenisztán egészen hátul szerepel, Észak-Korea, Eritrea és Irán társaságában.