Tüntetés Rio de Janeiróban, el akarják csúfítani a város híres látványosságát

environment demonstration Horizontal
View of a Sugarloaf Cable Car during a demonstration against proposals to create a zip line attraction at Sugarloaf Mountain in Rio de Janeiro, Brazil, on March 26, 2023. (Photo by CARL DE SOUZA / AFP)
Vágólapra másolva!
Több száz helyi lakos gyűlt össze vasárnap a Rio de Janeiro-i híres Cukorsüveg-hegy lábánál, hogy az idegenforgalom fellendítését célzó újabb drótkötélpályák építése ellen tiltakozzon.
Vágólapra másolva!

A Rio de Janeiró-i Carioca kultúrtájnak számít, s benne a Cukorsüveg-hegy világörökségi státusszá 2012-ben jelentette be az UNESCO, majd négy évvel később felkerült a világörökségi helyszínek listájára.

A kötélpályákat üzemeltető társaság azt állítja, hogy a projekthez szükséges összes engedélyt megszerezte.

Az új pályák üzembe helyezését az év második felére tervezik.

A helyi lakosság és a természetvédők azonban azzal érvelnek, hogy a tervezett négy drótkötélpálya, amely a Cukorsüveg-hegy és az Urca-hegy közötti erdő felett óránként 100 kilométeres sebességgel szállítaná a turistákat, veszélyeztetni fogja környék nyugalmát, a mászók biztonságát és az élővilágot is.

A munkálatok leállítását szorgalmazó online petíciót csaknem 11 ezren írták alá.

A Cukorsüveg-hegyre vezető drótkötélpályákon évente több százezer turista fordul meg, hogy a kabinokból gyönyörködjön a panorámában.

Kötélpálya a Cukorsüveg-hegyen Forrás: AFP/Carl De Souza

A helyi környezetvédők attól tartanak, hogy így az emberek majd nem a táj szépsége, hanem a szórakozás miatt fogják felkeresni a hegyet.

A vállalat szerint a 9,5 millió dolláros (3,4 milliárd forintos) projekt nem járna együtt a jelenlegi alapterület bővítésével, sem új üzletek megnyitásával, viszont segítené a fogyatékkal élőket, hogy könnyen megközelíthessék a csúcsot és jobban meg tudnák szervezni a turisták, a dolgozók és a különböző terhek szállítását is.