Történelmi sztrájk miatt teljesen megbénult Németország

Frankfurt, 2023. március 27. Néptelen a frankfurti repülőtér vasútállomása 2023. március 27-én. A szolgáltató szektor legnagyobb munkavállalói érdekképviselete, a ver.di szakszervezeti szövetség és a vasutas és közlekedési dolgozók szakszervezete (EVG) 24 órás figyelmeztető sztrájkot tart ezen a napon. MTI/EPA/Ronald Wittek
Vágólapra másolva!
Németország közlekedési hálózata szinte teljesen leállt hétfőn több szakszervezet közös figyelmeztető sztrájkja miatt - írja a BBC News.
Vágólapra másolva!

Az egész napos munkabeszüntetés országszerte súlyos fennakadásokat okozott a közlekedésben.A Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság valamennyi távolsági járatát törölte, és sokhelyütt a regionális járatok sem közlekednek.

A legtöbb repülőtéren is leállt a forgalom, a kevés kivétel közé tartozik a Berlin-Brandenburg nemzetközi repülőtér (BER), ahol azonban a belföldi járatokat mind törölni kellett.

Ezenkívül a kikötők, vasutak, buszok és metrók dolgozói nem sokkal éjfél után 24 órás sztrájkot tartanak.

A szakszervezetek magasabb béreket követelnek, hogy az alkalmazottaik számára a növekvő megélhetési költségek miatt.

Néptelen a frankfurti repülőtér vasútállomása 2023. március 27-én. A szolgáltató szektor legnagyobb munkavállalói érdekképviselete 24 órás figyelmeztető sztrájkot tart ezen a napon Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

Más közszolgálati ágazatokban több kisebb munkabeszüntetés is volt, de

a hétfői lesz az elmúlt évtizedek legnagyobb sztrájkja az országban.

A sztrájkban részt vevő két szakszervezet a legnagyobbak közé tartozik Németországban.

A Ver.di mintegy 2,5 millió munkavállalót képvisel a közszférában, többek között a tömegközlekedésben és a repülőtereken.

Az EVG a Deutsche Bahn, Németország nemzeti vasúttársasága és más busztársaságok pedig mintegy 230 ezer munkavállalót.

- mondta a Ver.di vezetője.

A Ver.di 10,5 százalékos és legalább 500 eurós (180 ezer forint) béremelést szeretne elérni a dolgozók számára, míg a másik érintett szakszervezet, az EVG 12 százalékos emelést szeretne.

A munkaadói oldal egyelőre 5 százalékos béremelést és 2500 (935 ezer forint) euró egyszeri kifizetést ajánl.

A Ver.di szakszervezet és a Vasúti és Közlekedési Szakszervezet (EVG) hétfőre országos figyelmeztető sztrájkot hirdetett a közlekedési ágazatban Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Bodo Marks

A német repülőtéri szövetség szerint mintegy 380 ezer légi utast érint a sztrájk és a müncheni repülőtéren vasárnap a munkabeszüntetés miatt több járatnál fennakadások voltak.

Néhány szakszervezetnek azonban sikerült béremelést elérnie, például a postai dolgozóknak, akik március elején 11,5 százalékos béremelést kaptak.