Ma lesz III. Károly király első nemzetközi útja, Berlinbe látogat

Károly király, Berlin, látogatás
Vágólapra másolva!
Mivel Károly király és Camilla konzumkirálynő Franciaországi látogatását a tüntetések miatt elhalasztották, így a tervezettnél néhány nappal később, a királyi pár első nemzetközi látogatása Berlinben lesz. Sir Vernon Bogdanor, vezető alkotmányjogi szakértő és történész szerint a látogatás fő célja a kapcsolatok Brexit utáni javítása – írja a BBC.
Vágólapra másolva!

Károly király első állami látogatásainak a hétvégén Franciaországban kellett volna kezdődnie, de a tüntetők miatti zavargások okán a látogatást el kellett halasztani.

Úgy ítélték meg, hogy a könnygáz és a kiürített kukák nem éppen a legmegfelelőbb légkör volt egy diplomáciai látogatáshoz.

Így a tervezettnél néhány nappal később Károly király és Camilla konzumkirálynő háromnapos látogatásra érkezik Berlinbe.

Károly király németországi látogatásának alkalmából Nagy-Britannia és Németország zászlaját kitűzték a Brandenburgi kapu előtt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Paul Zinken

A mögöttes cél azonban ugyanaz marad. Az új uralkodó első állami látogatásának szimbolikus jelentősége van, és ez azt hivatott megmutatni, hogy Európa az Egyesült Királyság diplomáciai prioritása.

– mondta Sir Vernon Bogdanor, vezető alkotmányjogi szakértő és történész.

Az ilyen utazásokat a kormány tanácsára teszik, és minden háttérinformáció arról szólt, hogy

ez egy fontos nyilatkozat lesz az európai szomszédokkal való kapcsolatok újjáépítéséről.

Nyolc év óta ez az első állami látogatás brit uralkodó részéről, és a Buckingham-palota szerint „a közös történelmet, kultúrát és értékeket" fogja megerősíteni.