Megtorlással fenyegette Kína Tajvant az amerikai befolyás miatt

BIDEN, Joe
Washington, 2023. február 8. Joe Biden demokrata párti amerikai elnök évértékelő beszédet mond a kongresszus két házának ülésén a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2023. február 7-én. MTI/EPA/Michael Reynolds
Vágólapra másolva!
Peking kész válaszlépéseket tenni, amennyiben a tajvani vezetés nem lép fel az amerikai befolyás ellen a szigeten, írta meg a Guardian Kína tajvani ügyekért felelős hivatalára hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Nemzetközi körútra indult Tsai Ing-Wen tajvani elnök, az Egyesült Államokba való látogatása mellett érinteni fogja Belizet és Guatemalát is. A tíz napos körúttal kapcsolatban Peking aggályait fejezte ki, különösen az elkövetkező amerikai látogatás miatt. Zhu Fenglian a következő nyilatkozattal figyelmeztette a Kínával területi vitában álló szigetország vezetőjét:

A második világháborút követő második kínai polgárháború óta a szigetet Kína saját részének tekinti az "Egy Kína alapelv" tiszteletben tartását pedig nemzetközi szinten is elvárják. Formálisan csupán néhány ország ismeri el a szigetet önálló országként. Az Egyesült Államok stratégiai kettősséggel viszonyult a kérdéshez, vagyis el is ismerte meg nem is.

Az orosz-ukrán háború kapcsán azonban Joe Biden elnök felhagyni látszik ezzel a politikával, ugyanakkor szakértők figyelmeztetnek, hogy ez a hozzáállás veszélyes lehet, akár egy nagy háború kirobbanását is előmozdíthatja.