Joe Biden eltévedt az egyenes úton - videó

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir, Biden Ukrajnában, Ukrajna, Kijev,
US President Joe Biden (R) is greeted by Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) during a visit in Kyiv on February 20, 2023. - US President Joe Biden made a surprise trip to Kyiv on February 20, 2023, ahead of the first anniversary of Russia's invasion of Ukraine, AFP journalists saw. Biden met Ukrainian President Volodymyr Zelensky in the Ukrainian capital on his first visit to the country since the start of the conflict. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Vágólapra másolva!
A 80 éves elnököt láthatóan folyamatosan segíteni kell a tájékozódásban, kérdéses, hogy így alkalmas lehet-e az újraindulásra.
Vágólapra másolva!

Joe Biden kedden az észak-karolinai Durhambe utazott, hogy meglátogasson egy félvezetőket gyártó üzemet.

Még be sem lépett a gyártelepre, Bidennek szinte azonnal útmutatásra volt szüksége.

Az egyik elnöki kísérőnek ugyanis bekapcsolva maradt a mikrofonja, bizonyos internetre feltöltött videóban is hallani lehet, ahogy alapvető mozgáskoordinációs utasításokat kell adni a szabad világ vezetőjének.

– mondta a kísérője Bidennek. „A kék jelzésen maradok" – válaszolta Biden. Amikor pedig egyedül marad, akkor láthatóan zavartan sétál mindaddig, amíg külön nem mondják neki, hogy szépen sétáljon vissza.

Nem ez az első eset, amikor az Egyesült Államok elnökének meggyűlik a baja a tájékozódással. Emlékezetesek azok a korábbi felvételek, amelyeken "szellemekkel" fog kezet vagy halottakat üdvözöl a szavazói között. De már szinte megszokott dolog, hogy beszédeiben összekever országokat, vagy éppen halandzsa nyelven beszél.

Legutóbbi hasonló produkciója az volt, amikor Kanadát sikerült összekeverni Kínával.

„Ma gratulálok Kínának, amiért felemelte a szavát" – mondta a 80 éves elnök az ottawai parlamentben tartott beszédében. „Elnézést, Kanadának gratulálok" – folytatta.

Ezek miatt az esetek miatt egyre többször és többen vetik fel, hogy vajon megfelelő-e az egészségi állapota ahhoz, hogy jövőre az elnökségért újraindulhasson.

Nemrégiben megkérdezték Bidentől, hogy a korával kapcsolatos, növekvő aggodalmak befolyásolhatják-e az újraindulását. Azt válaszolta, hogy nem, ugyanakkor jogosnak tekinti a korával kapcsolatos kérdéseket.

Majd hozzátette, hogy inkább azt figyeljék, amit csinál, amely állítás önmagában is figyelemreméltó, elég ha csak az afganisztáni kivonulásra, az orosz-ukrán háború kapcsán tanúsított háborúpárti politikájára vagy a Magyarországhoz hasonló szövetségesek indokolatlan vegzálására gondolunk.