Szijjártó Péter: Ellentétes az európai érdekekkel a világ blokkosodása, ehelyett párbeszédre van szükség

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Párizsban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ülésén.
Vágólapra másolva!
Az ukrajnai háború egyik legfőbb negatív következménye, hogy a világ újra a blokkosodás útjára lépett, ami élesen ellentétes az európai és a magyar érdekekkel, ehelyett párbeszédre, konnektivitásra lenne szükség─ közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának (UNECE) fenntartható fejlődéssel foglalkozó fórumán a háború egyik legfőbb negatív következményének nevezte, hogy

a világ ismét a blokkosodás irányába indult el, ami élesen ellentétes az európai és a magyar érdekekkel.

A külügyminiszter kiemelte, hogy a közép-európai államok mindig rajtavesztettek azon, ha konfliktus volt Kelet és Nyugat között.

─ vélekedett.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: ALL_RIGHTS_RESERVED/Marton_Kiraly


Szijjártó Péter felszólalt továbbá a kelet-nyugati gazdasági kötelékek elvágására irányuló erőfeszítések ellen, és úgy fogalmazott, hogy

Európa és Kína együttműködésének felszámolása „kiütné" a kontinens gazdaságát.

A külügyminiszter külön kitért a világgazdaság legmeghatározóbb ágazatára, a forradalmi átalakuláson átmenő autóiparra, mondván, hogy az elektromobilitás terén a legnagyobb nyugati vállalatok erősen függenek a keleti partnerektől.
Felszólalásában ezután arról számolt be, hogy a kontinens a közelmúlt legsúlyosabb kihívásaival néz szembe mind a biztonság, mind a gazdaság terén.
Hangsúlyozta:

mindenki fizeti az ukrajnai háború árát, egekbe szöktek az élelmiszer- és az energiaárak, csúcson van az infláció, és emiatt jelentősen gyengül az európai versenyképesség.

─ figyelmeztetett.
Szijjártó Péter úgy folytatta, hogy

Említést tett arról is, hogy a fegyveres konfliktusnak a kárpátaljai magyar közösségen belül már eddig is számos áldozata volt.

─ mondta.
A miniszter kijelentette, hogy

Végül érintette a fenntartható növekedés témáját is, amely szavai szerint csakis akkor biztosítható, ha a zöld célokat észszerűségi, nem pedig politikai vagy ideológiai alapon közelítik meg.
Leszögezte: ezek nem teljesíthetők nukleáris energia nélkül Európában,

az atomenergiával szembeni mindenfajta hátrányos megkülönböztetés ellehetetleníti a zöld célokat.