Letartóztatták a Wall Street Journal riporterét Oroszországban

Vágólapra másolva!
Letartóztatta az FSZB az amerikai Wall Street Journal egyik oroszországi tudósítóját, a vád szerint orosz államtitkok megszerzésére és kiszivárogtatására irányuló kísérlettel gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

A TASZSZ jelentése szerint az FSZB csütörtökön Jekatyerinburgban letartóztatta Evan Gerskovicsot, a Wall Street Journal amerikai újságíróját, az orosz biztonsági nemzetbiztonsági szolgálat kémkedéssel és orosz államtitkok kiszivárogtatásával gyanúsítja.

A kiadott közlemény szerint az FSZB tettenérte Gerskovicsot, ahogy orosz hadiipari titkokat szivárogtatott ki az Egyesült Államoknak.

Az orosz szolgálati szerv nyilatkozatot adott ki, amely szerint Gerskovics az amerikai kormányzat határozott utasításának megfelelően járt el.

- nyilatkozta az FSZB szóvivője.

A nyomozóhatóságok továbbá büntetőeljárást kezdeményeztek a letartóztatott amerikai állampolgárral szemben az orosz Btk. kémkedésre vonatkozó 276. szakasza alapján.

Az eset egy újabb fejezetnek tekinthető az orosz-amerikai viszony elmérgesedében alig egy héttel az amerikai drón kényszerleszállása után. A fejleményekkel kapcsolatban felvethető, hogy az orosz-ukrán háború további eszkalációjára adhat okot.