Itt van Zelenszkij újabb őrült terve

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna, benzin, hiány, benzinkút, sor
Kijev, 2022. május 6. Üzemanyagért állnak sorban járművezetők egy kijevi benzinkút előtt 2022. május 6-án. Számos benzinkút zárt be Ukrajna fővárosában üzemanyaghiány miatt. Azokon a töltőállomásokon, amelyek nyitva maradtak, kígyózó sorok alakultak ki, az átlagos várakozási idő legalább egy óra. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
Vágólapra másolva!
Ukrajna újjáépítéséhez követel pénzt az energiavállalatoktól German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter. Szerinte az elszállt energiaárakból keletkező profit egy része Kijevet illeti.
Vágólapra másolva!

200 milliárd dollárra becsüli az ukrán energiaügyi miniszter azt a nyereséget, ami öt nagy energiacégnél – BP, Chevron, ExxonMobil, Shell, Total – maradt 2022-ben. „Úgy gondolom, hogy tisztességes lenne megosztani ezt a pénzt Ukrajnával (...) segítsen nekünk talpra állni, újjáépíteni az energiaszektort" – nyilatkozta Galuscsenko a Politicónak.

Az interjúban azt is kifejtette, hogy a Nyugatnak be kell zárnia az orosz energiaszankciók kiskapuit, egyúttal leszögezte: Kijev kész energetikai segítséget nyújtani egyes uniós országok számára, hogy „megszabadulhassanak” az orosz energiafüggőségtől.