Radikális iszlamisták akarták megölni Antwerpen polgármesterét

Vágólapra másolva!
Nyolc embert őrizetbe vettek, mert feltételezések szerint Antwerpen polgármestere és helyi rendőrőrsök ellen készülhettek terrorista merényletet végrehajtani - írta pénteken a The Brussels Times hírportál a belga ügyészségre hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az őrizetbe vettek közül öten brüsszeli, hárman pedig antwerpeni lakosok, közülük néhányat

szélsőséges iszlamistaként tart számon a rendőrség.

A helyi szövetségi ügyészség megerősítette, hogy a csoport radikalizálódott fiatalokból áll, akik más támadások mellett Antwerpen polgármestere De Wever megölését tervezték.

Az antwerpeni polgármester egyben a jobboldali nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) párt vezetője is.

Az ügyészség szóvivője úgy nyilatkozott a helyi sajtónak, hogy De Wever neve felmerült a nyomozati anyagban, de a potenciális elkövetőknek még nem volt konkrét tervük a merénylet végrehajtására.

A nyomozók szerint két különböző városban élő radikalizálódott fiatalok a gyanúsítottak, akik a közelmúltban léptek kapcsolatba egymással.

Az egyik csoport vezetője egy 20 éves férfi, aki szerepel a terrorgyanús személyek listáján. A másik potenciális elkövető 19 éves, őt már két évvel korábban őrizetbe vették egy rendőrőrs elleni merénylet kitervelése miatt.

A szövetségi ügyészség akkor döntött a csoport letartóztatása mellett, amikor tudomásukra jutott, hogy fegyvereket próbálnak beszerezni terveik megvalósításához.

A hétfői házkutatások során a gyanúsítottak lakhelyén a rendőrség egy használaton kívüli lőfegyvert, valamint két légpuskát talált.