A török parlament jóváhagyta Finnország NATO-csatlakozását

Ankara, NATO-csatlakozás, Finnország
Ankara, 2023. március 30. Finnország NATO-csatlakozásáról szavaznak a török képviselők a parlament üléstermében.
Vágólapra másolva!
Finnország a török jóváhagyást és a még szükséges formalitásokat követően akár már a jövő héten a NATO 31. tagállama lehet. A felvételt pedig a NATO-tagállamok kedden és szerdán esedékes külügyminiszteri találkozóján véglegesíthetik.
Vágólapra másolva!

Finnország és Svédország tavaly májusban beadott csatlakozási kérelmét mind a 30 NATO-tagállamnak el kell fogadnia ahhoz, hogy megvalósulhasson.

Ankara, 2023. március 30. Finnország NATO-csatlakozásáról szavaznak a török képviselők a parlament üléstermében Forrás: MTI/AP/Burhan Özbilici

A NATO 30 tagállamából már csak Törökországnak kellett hozzájárulnia Finnország csatlakozásához.

A török parlament jelenlévő 276 képviselője egyhangúlag hagyta jóvá a csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt.

Ezzel megnyílt az út Helsinki teljes jogú tagsága előtt az észak-atlanti szövetségben.

Finnország a török jóváhagyást és a még szükséges formalitásokat követően akár már a jövő héten a NATO 31. tagállama lehet.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtök este Twitter-üzenetben üdvözölte a török ratifikációt, hangsúlyozva, hogy ezzel „a NATO családja erősebb és biztonságosabb lett".

Sauli Niinistö finn államfő közleményben mondott köszönetet a NATO tagállamainak, hogy támogatták országa immár küszöbön álló csatlakozását az észak-atlanti szövetséghez.