Soha nem látott mértékben eladósodott Németország, a kormány mégis költi a pénzt

Scholz, Látványos képek a németországi hadgyakorlatról, német, hadsereg, hadgyakorlat, Németország
17 October 2022, Lower Saxony, Ostenholz: Chancellor Olaf Scholz (SPD, 2nd from left) listens to Brigadier General Andreas Kühne (r) explain Bundeswehr equipment before the Army's training and instruction exercise in the Heidekreis district of Lüneburg Heath. Photo: Moritz Frankenberg/dpa (Photo by Moritz Frankenberg / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Új rekordot döntött Németországban az államháztartás adósságállománya, ami egy főre vetítve 28 155 euró. Mindeközben a szövetségi kormány nem hagy fel a rongyrázós politikával, de az ukrajnai háború elnyújtására is akad adófizetői pénz - írja a V4NA.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hírügynökség szerint Németországban az államháztartás adósságállománya a múlt év végén új csúcsra emelkedett. A szövetségi kormány, a tartományok, az önkormányzatok, az önkormányzati társulások és a társadalombiztosítás költségvetése, beleértve a nem állami szektor összes extra költségvetését is,

összesen 2367,3 milliárd euróval volt eladósodva

– jelentette a wiesbadeni szövetségi statisztikai hivatalra hivatkozva a német közmédia. Ez egy főre vetítve 28 155 euró adósságnak felelt meg. 2022-ben tehát az előző évhez képest az államadósság 2,0 százalékkal, azaz 46,1 milliárd euróval nőtt. Ez a statisztika csak a nem állami szektorral, például a bankokkal és a németországi és külföldi magánvállalatokkal szembeni kötelezettségeket veszi figyelembe.

Maga a szövetségi kormány adóssága átlagon felüli mértékben nőtt: 4,6 százalékkal, vagyis 71,9 milliárd euróval már 1620,4 milliárd euróra emelkedett 2022 végére az előző évhez képest.

– hangsúlyozták a statisztikusok, akik az adósság nagy részét a Gazdasági Stabilitási Alap (WSF) számlájára írják. A WSF-et 2020-ban hozták létre a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására, tavaly pedig kibővítették, hogy tompítsa az energiaválság hatásait. A két terület együttesen 82,7 milliárd eurós adóssággal rendelkezik.

Olaf Scholz német kancellár Forrás: AFP/dpa/ SvenSimon/Frank Hoermann

A tartományok kicsit fellélegezhetnek

2022-ben Szász-Anhalt kivételével minden tartomány csökkenteni tudta adósságát 2021 végéhez képest. Átlagosan 606,8 milliárd euró értékben adósodtak el, ami 5 százalékkal kevesebb, mint amit 2021 év végén regisztráltak. Szász-Anhaltban az adósság 4,7 százalékkal nőtt, aminek fő oka a tőkepiacon várható kamatemelések előtt a kedvező kamatfeltételek biztosítása érdekében végrehajtott magasabb értékpapír-kibocsátás volt – állítják a szakértők.

A szövetségi kormány brutális adóssága kapcsán éles bírálatot fogalmazott meg az Alternatíva Németországért (AfD) ellenzéki párt. Úgy vélik, hogy a szociáldemokrata-zöld-liberális kormány egyik legfelháborítóbb lépése a kancellária bővítése, amelynek a költségei eleinte hatszáz millió körül volt, most azonban már 777 millió eurónál tart, és ki tudja mennyi lesz a végösszeg a munkálatok befejezésekor.

Amikor elkészül, a kancellár hivatalának mérete sokszorosa lesz az Egyesült Államokban található Fehér Házénak.

A veszélyesen magas költségekre egyébként már a Szövetségi Számvevőszék és a Adófizetők Egyesülete is figyelmeztette a kormányt. Az AfD szerint a felesleges építkezések mellett a minisztériumok létszámának drasztikus és felesleges emelése is közrejátszik a drámai mértékű eladósodásban.

– olvasható az AfD közleményében.

Egy ukrán újonc az angliai kiképzésen Forrás: AFP/Ben Stansall

Korrupció is zajlik a háttérben

Mindez azonban csak apróság ahhoz képest, hogy mennyi támogatás folyik át a különböző lobbiszervezeteken, amelyek valamelyik kormánykoalíciós párthoz kapcsolódnak – legtöbbször egyébként a Zöldek párthoz. Nemrégiben például kiszivárgott, hogy

évente kétmillió eurós támogatást ítéltek oda egy olyan szervezetnek, amely a Földközi-tengeren bajba jutott migránsok mentésében vesz részt, és ennek a szervezetnek a vezetője nem mellesleg Katrin Göring-Eckardt, a szövetségi parlamenti zöldpárti alelnökének az élettársa.

Az ehhez szükséges forrásokat közvetlenül a Szövetségi Külügyminisztérium költségvetéséből fedezik, ami az eredeti költségvetési tervezetben nem szerepel. Közvetetten azonban ez a pénz az adófizetők zsebéből származik. És ha még nem lenne elég pénzügyi problémája Németországnak,

a liberálisok által delegált Christian Lindner pénzügyminiszter vezette szövetségi tárca nemrég a Bundestag költségvetési bizottságától kérelmezte az ukrajnai fegyverszállításokra fordított kiadások jelentős emelését, így a következő években mintegy 12 milliárd eurót költenek majd ukrajnai katonai segélyek biztosítására.