Döbbenetes előrejelzés a mesterséges intelligenciáról

ChatGPT
Vágólapra másolva!
A mesterséges intelligencia fejlődése "jelentős változásokhoz" vezethet a munkaerőpiacon, és mintegy 300 millió teljes munkaidős állást válthat ki a fejlett gazdaságokban. A Goldman Sachs elemzése szerint a jogi és adminisztratív szektorban akár a feladatok felét is elvégezhetné.
Vágólapra másolva!

A szakértők becslése szerint a mesterséges intelligencia a világ jelenlegi munkáinak 18 százalékát automatizálhatják a jövőben, és ennek a hatása a fejlett gazdaságokban (például az Egyesült Államokban és az EU-ban) erőteljesebben érezhető lesz, mint a feltörekvő piacokon - írja a Meduza.io.

Ebben az esetben az adminisztrátorok, ügyvédek és más, nem kétkezi munkát végzők - lennének a legnagyobb veszélyben, hogy elvesztenék az állásukat.

A jelentés szerint a mesterséges intelligencia az adminisztratív szektorban a feladatok akár 46 százalékát, a jogi szektorban pedig akár 44 százalékát is képes lesz elvégezni.

Döbbenetes előrejelzés a mesterséges intelligenciáról. A kép illusztráció! Forrás: Search Engine Journal

Például a mesterséges intelligencia olyan feladatok elvégzésére lesz képes, mint a kisvállalkozások adóbevallásainak kitöltése, egy biztosítási kárigény elbírálása vagy egy bűnügyi helyszínelés eredményeinek dokumentálása.

A Goldman Sachs elemzése ugyanakkor megjegyzi, hogy a generatív AI (a gépi tanulási modellt alkalmazó mesterséges intelligencia, mint például a ChatGPT chatbot) óriási "termelékenységi növekedést" indíthat el, ami végül 10 éven belül a globális GDP 7 százalékos növekedéséhez vezethet.

Ez azonban csak akkor fog bekövetkezni, ha a világ vállalatainak fele alkalmazza a mesterséges intelligencia technológiát.