Pusztító tornádó Arkansasban, többen meghaltak

President Joe Biden, First Lady Jill Biden visit to meet communities, officials after tornado Horizontal
Egy viharban megsérült ház Rolling Forkban
Vágólapra másolva!
Egy újabb kiterjedt viharzóna okozott tornádókat és heves viharokat az Egyesült Államok középső államaiban pénteken, Arkansas állam fővárosa körzetében legalább hat ember meghalt, több tucatnyian megsérültek.
Vágólapra másolva!

Tornádókat és viharokat jelentettek Iowa és Illinois államból, valamint Arkansas további részeiről. Tennessee államban a heves szélvihar elektromos vezetékeket szakított le. Wynne városában, Arkansas állam keleti részén a hivatalos jelentések szerint

több lakóház megsemmisült,

és emberek rekedtek az épületek romjai alatt.

Arkansas állam fővárosában, Little Rockban a helyszíni beszámolók alapján a forgószél először a város nyugati részén pusztított, keresztülhaladt egy bevásárlóközponton, majd a város északi részén és a környező településeken okozott súlyos károkat.

Az arkansasi Little Rock a tornádó után. Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Benjamin Krain

A Little Rockot is magában foglaló Pulaski megye katasztrófavédelmének szóvivője elmondta, hogy 50 embert szállítottak kórházba a térségből, öten kritikus állapotban vannak.

A hatóságok megerősítették, hogy két ember meghalt Indiana álllamban, az Illinois állambeli Belvidere-ben pedig a tornádó miatt egy ember halt meg és 28 megsebesült, közülük öten súlyosan - írja az NBC.

Belvidere tűzoltóparancsnoka, Shawn Schadle elmondta, hogy körülbelül 260 ember vett részt egy heavy metal koncerten a városi Apollo Színházban, amikor a tornádó miatt a tető beomlott.

Mozgósították a Nemzeti Gárdát

Little Rock város kórházai a legmagasabb készültségi fokozatban működtek. A 200 ezres város polgármestere, Frank Scott 24 sérültről számolt be, akiket kórházban ápolnak. Arkansas állam kormányzója, Sarah Huckabee-Sanders rendkívüli állapotot hirdetett, és közölte, hogy a Nemzeti Gárda 100 emberét mozgósították.

A Walnut Ridge negyed maradványai Little Rockban Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Benjamin Krain

A Little Rocktól nagyjából 100 mérföldre északkeletre fekvő Wynne város is kiterjedt károkat szenvedett. A nagyjából 8000 lakosú település rendőrfőnöke szerint a város épületei elpusztultak.

Nincs áram

A legsúlyosabban érintett Arkansasban 90 ezer fogyasztónál szűnt meg az áramszolgáltatás, Oklahoma államban több mint 30 ezren maradtak szolgáltatás nélkül, és kimaradások voltak Iowa, Illinois, Missouri, Tennessee és Texas államban is.

Bozóttüzek

Kansas államban a szélvihar által táplált tüzek miatt El Dorado településen többeket kitelepítettek, köztük egy általános iskola 250 tanulóját menekítették ki pénteken. Oklahomában a heves szélben gyorsan terjedő bozóttüzekkel küzdöttek.

Az Egyesült Államok középső részén kialakult viharzóna miatt összesen

85 millió ember lakóhelyére adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Egy viharban megsérült ház Rolling Forkban Forrás: AFP/Mandel Ngan

A múlt héten vasárnap Mississippi állam nyugati részén több mint 20 ember halt meg tornádók miatt. A legkomolyabb pusztítást Rolling Fork kisvárosban okozta a forgószél, amely óránként 320 kilométeres sebességű maximális széllökésekkel járt, és szinte teljesen megsemmisítette a település egyes részeit. Alabama államban a múlt heti viharokban egy ember meghalt.