Donald Trump rövid távon mindenképp profitál a vádemelésből

Trump, USA, elnökválasztás
Former US President Donald Trump speaks at the Mar-a-Lago Club in Palm Beach, Florida, on November 15, 2022. - Donald Trump pulled the trigger on a third White House run on November 15, setting the stage for a bruising Republican nomination battle after a poor midterm election showing by his hand-picked candidates weakened his grip on the party. Trump filed his official candidacy papers with the US election authority moments before he was due to publicly announce his candidacy. (Photo by ALON SKUY / AFP)
Vágólapra másolva!
A bűnügyi vádemelés óta több mint négymillió dollár adományt gyűjtött össze Donald Trump, a republikánusok legerősebb elnökjelöltje – írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A portál szerint egy bűnügyi vádemelés egy hosszú elnökválasztási küzdelem kezdetén minden politikus számára maga a legrosszabb rémálom, de nem Donald Trumpnak, aki már most több mint négymillió dollár adományt gyűjtött össze azóta, hogy a New York-i kerületi ügyész, Alvin Bragg vizsgálata nyomán a vádesküdtszék csütörtökön megszavazta a vádemelést – írta meg a Fox News.

– olvasható a volt amerikai elnök felhívása az egyik adománygyűjtő e-mailben, amelyeket kampánybizottságai a csütörtöki bejelentés utáni órákban küldtek ki támogatóinak.

– folytatódik az üzenet.

Donald Trump útban van a demokratáknak, Soros ügyésze emelt vádat ellene. Forrás: AFP/Alon Skuy

Egyre többen csatlakoznak a támogatókhoz

A Magyar Nemzet azt is megemlíti, hogy egy nappal később Trump kampánycsapata már azt jelentette be, hogy

péntek estig négymillió dollárt gyűjtöttek össze.

A kampánystáb az adományok alulról építkező jellegét hangsúlyozta: átlagosan 38 dolláros hozzájárulások érkeztek, a pénz negyede olyanoktól érkezett, akik először adományoztak a Trump-kampányra. A Trump elleni vádemelést egyébként az év első negyedében zajló adománygyűjtés utolsó napjának előestéjén jelentették be, szakértők szerint pedig a hozzájárulások megugrása a második negyedévre jelentősen növelni fogja a volt elnök kampányra szánt büdzséjét.

Alvin Bragg eskütétele. Ő emelt vádat Trump ellen. Forrás: Twitter

Trumpot kedden New Yorkba várják

Az ügy háttere, hogy Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész az év elején bizonyítékokat kezdett bemutatni annak a vádesküdtszéknek, amely annak kapcsán vizsgálódik, hogy Michael Cohen, Trump korábbi ügyvédje 130 ezer dollárt fizetett Stormy Daniels pornószínésznőnek a 2016-os elnökválasztási kampány idején. Daniels azt állította, hogy évekkel korábban viszonya volt Donald Trumppal, és a pénzt azért kapta, hogy hallgasson az ügyről. Cohen 2018-ban elismerte, hogy a Stormy Danielsnek és egy másik nőnek címzett pénzátutalásokkal megsértette a szövetségi kampányfinanszírozási szabályokat, és azt állította, hogy Trump utasította őt a kifizetésekre. A volt elnök tagadja, hogy lefeküdt Danielsszel, és tagadja, hogy üzleti nyilvántartásokat hamisított volna, hogy a kifizetést eltitkolja.

Összetartanak a republikánusok

A bejelentés után egyébként Trump összes republikánus elnökjelölt-aspiráns ellenfele a volt amerikai elnök védelmére kelt. Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus elnöke a manhattani államügyészt bírálva azt mondta, hogy

a vádemeléssel helyrehozhatatlan károkat okoz az országnak és beavatkozik az elnökválasztásba.

McCarthy Twitter-üzenetében azt írta, hogy Alvin Bragg demokrata párti államügyész a hatalmával visszaélve használja az igazságszolgáltatást fegyverként Trump ellen.

– írta. Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója, aki Trump potenciális kihívója lehet az elnökjelöltségért, szintén azt hangsúlyozta a Twitteren, hogy fegyverként használják az igazságszolgáltatást egy „politikai ügy" előmozdítására.

– írta, és jelezte, hogy Florida nem fog segíteni, ha az államban élő Trump kiadatását kérik New Yorkból.

Trump magasan vezeti a népszerűségi versenyt

Egy a múlt hét közepén publikált közvélemény-kutatás szerint mindenesetre erősödött Donald Trump támogatottsága a republikánus párti szavazók körében legnagyobb vetélytársa, Ron DeSantis előtt, a demokrata szavazók pedig megosztottak Joe Biden újraindulását tekintve. A Fox News reprezentatív felmérése szerint

a republikánus párt előválasztásán részvételüket ígérők körében Donald Trump népszerűsége 54 százalék a februári 43 százalék után, miközben Ron DeSantis támogatottsága országos szinten 28-ról 24 százalékra mérséklődött. A harmadik helyen 6 százalékkal Mike Pence volt alelnök áll.