Szükségállapotot hirdettek ki Ecuador több régiójában

szegedi razzia
A lefoglalt drog egy rész
Vágólapra másolva!
Szükségállapotot hirdetett ki Guillermo Lasso ecuadori elnök a latin-amerikai ország három régiójában a kábítószerkereskedő bűnszervezetek gerjesztette erőszakhullám miatt.
Vágólapra másolva!

A vasárnaptól hatályos rendkívüli jogrend Guayaquil kikötővárosára, Durán és Samborondón elővárosra, illetve két tengerparti tartományra, Santa Elenára, valamint Los Ríosra terjed ki.

Az intézkedések egyebek között éjszakai kijárási tilalmat foglalnak magukban.

Az elnök nem közölte, hogy a szükségállapotot meddig tervezik fenntartani.

- hangsúlyozta Lasso rádióban és televízióban is közvetített lakossági felhívásában. Az ország konzervatív elnöke tavaly már három alkalommal rendelt el szükségállapotot Guayaquilban, a Kolumbiával határos, tengerparti - kábítószerbűnözés sújtotta - Esmeraldas tartományban már március elején rendkívüli jogrendet vezettek be 60 napra.

Ecuador a világ két legnagyobb kokaintermelő országával, Kolumbiával és Peruval határos. A dél-amerikai állam időközben az Európába és az Egyesült Államokba irányuló kábítószercsempészet egyik csomópontjává vált. A legtöbb csempészügyletet Guayaquil kikötőjén keresztül bonyolítják.
Különböző bandák rivalizálnak egymással a kábítószerkereskedelem ellenőrzése végett. Mindemellett mexikói drogkartellek Ecuadorban mossák tisztára illegális ügyleteikből szerzett pénzüket. A bűnszervezetek tevékenységével az erőszak is elszabadult,

a hatóságok adatai szerint a gyilkosságok száma a 2021 után 2022-re a százezer főre jutó 14 esetről 25-re emelkedett.