Trump a bíróságon: Extra biztonsági intézkedések vannak érvényben

TRUMP, Donald New York, 2023. április 04.
Donald Trump korábbi amerikai elnök a New York-i Trump-toronyba érkezik 2023. április 3-án, egy nappal bírósági meghallgatása előtt. Trump ellen Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész vizsgálata nyomán március 30-
New York, 2023. április 04. Donald Trump korábbi amerikai elnök a New York-i Trump-toronyba érkezik 2023. április 3-án, egy nappal bírósági meghallgatása előtt. Trump ellen Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész vizsgálata nyomán március 30-án emeltek vádat a Stormy Daniel pornószínésznőnek törvénytelenül kifizetett és elszámolt hallgatási pénz fizetésének ügyében, valamint a költségvetési és kampányfinanszírozási törvények megsértése miatt. A következő évi elnökválasztáson indulni kívánó Trump ártatlannak vallja magát, az eljárást politikai indítékúnak minősítette. Ez az első alkalom az Egyesült Államok történetében, hogy egy volt elnök ellen büntetőeljárás indul. MTI/AP/Bryan Woolston
Vágólapra másolva!
Boszorkányüldözés és a választásba való beavatkozás Trump szerint, hogy vádat emelnek ellene.
Vágólapra másolva!

Donald Trump volt amerikai elnök hétfő este érkezett meg New York-ba, keddi bírósági meghallgatása előtt. Az estét a Trump-toronyban töltötte, ahol ügyvédekkel konzultált. Trump ellen Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész vizsgálata nyomán március 30-án emeltek vádat a Stormy Daniel pornószínésznőnek törvénytelenül kifizetett és elszámolt hallgatási pénzek miatt, valamint a költségvetési és kampányfinanszírozási törvények megsértése miatt.

Boszorkányüldözés és a választásba való beavatkozás Trump szerint, hogy vádat emelnek ellene Forrás: MTI/AP/Bryan Woolston

A következő évi elnökválasztáson indulni kívánó Trump ártatlannak vallja magát, az eljárást politikai indítékúnak minősítette.

Boszorkányüldözésnek és a választásba való beavatkozásnak nevezte az eljárást Trump

a Truth Social nevű közösségi oldalon közzétett bejegyezésében.

Trump arra is felhívja a figyelmet, hogy az ügyészt, aki vádat emelt ellene, Soros György támogatta.

Ahogy arról az Origo is beszámolt,

Soros egymillió dollárral finanszírozta azt a Color of Change nevű civil szervezetet,

amely a Fox News szerint jelentősen befolyásolta 2021-es kerületi ügyészi választás kimenetelét, amelyen a balliberális Demokrata Párt színeiben induló Alvin Bragg legyőzte jobboldali, republikánus párti ellenfelét. Soros György fia, Jonathan Soros és annak felesége, Jennifer Allan Soros is támogatta pénzzel Bragg kampányát, fejenként 10-10 ezer dollárral. Az amerikai hírtelevízió szerint a házaspár korábban nem igen tett ilyet, pénzügyileg nem avatkoztak bele kerületi ügyészi versenyekbe.

Kedden reggel várhatóan több tucat rendőr és bírósági tisztviselő, valamint a titkosszolgálat ügynökei kísérik majd Trumpot New York utcáin keresztül az alsó-manhattani bírósági komplexumba.

Extra biztonsági intézkedések vannak érvényben New York-ban Forrás: MTI/EPA/Will Oliver

Emellett extra biztonsági intézkedések vannak érvényben, mivel a hatóságok tüntetésekre számítanak a bíróság épületénél.

Ez az első alkalom az Egyesült Államok történetében, hogy egy volt elnök ellen büntetőeljárás indul.

A Trump ellen felhozott vádakat teljes egészében a bírósági meghallgatáson hozzák nyilvánosságra, amelyet helyi idő szerint körülbelül 14:15-re terveznek. Ügyvédei már közölték, hogy ártatlannak fogja vallani magát, írja a BBC.

A volt elnök várhatóan először Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész irodájában adja fel magát. Ezt követően ismertetik a vádakat a bíróságon, majd maga is vallomást tesz.

Amerikai sajtóértesülések szerint Trumpnak legalább egy bűncselekmény vádjával kell szembenéznie az ügyben, más jelentések azonban arról számolnak be, hogy mintegy 30 vádpont szerepel a vádiratban.

A meghallgatást és a vádemelést óriási médiaérdeklődés követi Forrás: MTI/AP/Yuki Iwamura

A meghallgatást óriási médiaérdeklődés követi, és bár a meghallgatáson újságírók nem lehetnek jelen, néhány fotós a vádismertetés elején néhány percig még bent maradhat a tárgyalóteremben.

A sajtó jelenlétét egyébként Trump csapata ellenezte, mert az szerintük „cirkuszszerű légkört teremtene a vád alá helyezés során”.

A meghallgatás és vádemelés után a volt amerikai elnök várhatóan óvadék ellenében szabadlábra kerül, és kedd este visszatér floridai otthonába, ahol helyi idő szerint este negyed kilenckor beszédet fog mondani.

Jelentősen megnőtt Trump népszerűsége a vádemelés óta

Donald Trump volt amerikai elnöknek 44-ről 48 százalékra növekedett a támogatottsága a republikánus párti szavazók körében – derül ki a Reuters hírügynökség friss felméréséből, amelyet azután készítettek, hogy Trump ellen vádat emeltek, hívja fel rá a figyelmet a Magyar Nemzet.

A Reuters azt is megállapította felmérésében, hogy az összes megkérdezett 51 százaléka szerint politikailag motivált a vádemelés Donald Trump ellen, a republikánus megkérdezettek 80 százaléka vélekedett így.

Sőt, ahogy arról az Origo is beszámolt, a bűnügyi vádemelés óta több mint négymillió dollár adományt gyűjtött össze Donald Trump, aki a republikánusok legerősebb elnökjelöltje.

Egy bűnügyi vádemelés egy hosszú elnökválasztási küzdelem kezdetén minden politikus számára maga a legrosszabb rémálom, de nem Donald Trumpnak, aki már most több mint négymillió dollár adományt gyűjtött össze azóta, hogy a New York-i kerületi ügyész, Alvin Bragg vizsgálata nyomán a vádesküdtszék csütörtökön megszavazta a vádemelést – fogalmazott ezzel kapcsolatban a Fox News.

Orbán Viktor miniszterelnök Twitteren biztatta Donald Trumpot a tárgyalása előtt. „Folytassa a harcot, Elnök Úr! Mi Önnel vagyunk” – fogalmazott bejegyzésében Orbán Viktor.