Manfred Weber felelhet az Európai Néppárt korrupciós ügyéért

Election of EU Commission President POLITICS PARLIAMENT EU Personal details
16 July 2019, France (France), Straßburg: Ursula von der Leyen welcomes Manfred Weber (CSU), former top candidate of the EPP for the office of EU Commission President, before her application speech to the Members of the European Parliament. Von der Leyen is applying to become the new President of the EU Commission. The heads of state and government of the EU had proposed the CDU politician as successor to EU Commission President Juncker. Photo: Michael Kappeler/dpa
Vágólapra másolva!
Lemondta a jövő hétre tervezett varsói frakcióülését a jobbközép Európai Néppárt (EPP), miután a belga rendőrség kedden házkutatást tartott a párt brüsszeli székházában. Két különböző forrás is megerősítette az EURACTIV híroldalnak, hogy a néppárt lengyel tagjai komoly aggodalmukat fejezték ki a pártcsaládot ért politikai károk miatt a razzia után. Állítólag az EPP tagja, a lengyel Polgári Platform kérte a találkozó elhalasztását. 
Vágólapra másolva!

Két különböző forrás is megerősítette az EURACTIV híroldalnak, hogy a néppárt lengyel tagjai komoly aggodalmukat fejezték ki a pártcsaládot ért politikai károk miatt a razzia után - írja a Magyar Nemzet. Állítólag az EPP tagja, a lengyel Polgári Platform kérte a találkozó elhalasztását.

A jobbközép-liberális párt vezetője, Donald Tusk ugyanis lemondta részvételét, hogy elkerülje azt a politikai kárt, amelyet Manfred Weber néppárti vezető jelenleg elszenved.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Michael Kappeler

Az első információk szerint a rendőrség a 2019-es európai parlamenti választásokkal kapcsolatban történt korrupció ügyében nyomoz, s ennek nyomán foglalt le most számítógépeket. Az ügy elsősorban a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik politikusához, Mario Voigthoz kötődik, aki az EPP 2019-es kampánya során Manfred Weber néppárti elnök digitális tartalmakét felelős főnöke volt. A gyanú szerint a CDU türingiai parlamenti frakcióvezetője törvénytelenül kapott pénzt azért, hogy az EPP internetes kampányának megtervezését egy helyi, türingiai vállalkozásnak ítélte oda. Az EURACTIV arról is tájékozódott, hogy körülbelül 300 ezer euróról van szó.

A néppárti szóbeszéd szerint a mostani rajtaütés felülírhatja Manfred Weber esetleges terveit, hogy induljon az Európai Bizottság elnöki posztjáért, ami így egyértelmű előnyhöz juttathatja Ursula von der Leyen jelenlegi elnököt.

– Weber hozta Mario Voigtot a választási kampányba, ez az ő személyes döntése volt – közölte az EPP európai parlamenti frakciójának egyik politikusa, aki szerint a vezetőjüknek kell felelnie a történtekért.