Marine Le Pen óriási fölénnyel nyerne, ha ma lennének a francia választások

Marine Le Pen: Arról a Franciaországról, amit szeretek és védelmezni akarok
French far-right party Rassemblement National (RN) presidential candidate Marine Le Pen delivers a speech during her last election campaign meeting in Arras, northern France, on April 21, 2022, ahead of the second round of France s presidential election. French voters head to the polls on April 24, 2022. Marine Le Pen, candidate du Rassemblement national (RN), parti d extreme droite francais, prononce un discours lors de son dernier meeting de campagne electorale a Arras, dans le nord de la France, le 21 avril 2022, avant le second tour de l election presidentielle francaise. Les electeurs francais se rendront aux urnes le 24 avril 2022. (Photo by Jaak Moineau / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
A Le Figaro és a Sud Radio számára készített Ifop-Fiducial közvéleménykutatás megerősíti, hogy Marine Le Pen nagy fölénnyel nyerne, ha ma lennének a francia választások. A kutatás arra is rámutat, hogy a többi párt terén milyenek az erőviszonyok.
Vágólapra másolva!

A Le Figaro és a Sud Radio számára készített Ifop-Fiducial közvéleménykutatás megerősíti, hogy

Marine Le Pen nagy fölénnyel nyerne, ha ma lennének a francia választások.

Egyedül Édouard Philippe, Macron korábbi miniszterelnöke tudná felvenni vele a versenyt, de így is öt százalékkal maradna el a Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetőjével, a párt meghatározó szereplőjével, Marine Le Pen –nel szemben.

Ez a mondat, amelyet általában a levegőben, repülőgépeken szokás hallani, hamarosan a francia politikai pártok főhadiszállásán is felhangozhat majd, főleg miután elolvasták az Ifop-Fiducial felmérését, amely a Le Figaro és a Sud Radio számára készült az elnökválasztásról, ha azokat most tartanák meg.

Marine Le Pen Forrás: Hans Lucas via AFP/Amaury Cornu / Hans Lucas/Amaury Cornu

2022. április 10-én, alig egy évvel ezelőtt járultak az urnákhoz a francia választók az elnökválasztás első fordulójában. Egy évvel később, ha újra szavazniuk kellene, vajon milyen választási preferenciáik lennének? És ha ma kellene dönteniük a 2027-es választásra készülő politikusokról, vajon milyen választási lehetőségük lenne? A közvéleménykutatás erre a két kérdésre keresi a választ. A felmérés egyértelműen azt mutatja, hogy

mindkét esetben Marine Le Pen lenne a legerősebb, bárki is lenne az, aki vele szemben állna a második fordulóban.

Amit a legutóbbi választás győztes képviselői megéreztek, és amitől a kormány is félt, azt az Ifop tanulmánya most megerősítette.

A Nemzeti Tömörülés egykori elnöke volt az egyetlen, aki profitált a nyugdíjreform miatt kialakult, Franciaországot hónapok óta lebénító politikai káoszból.

Mélenchon, a nagy vesztes

- erősíti meg Frédéric Dabi, az Ifop véleménykutató intézet főigazgatója. Teljesen megváltozott a megítélése és a szavazatainak szerkezete is. Ez már nem a korábbi Nemzeti Frontra történő szavazás, a Nemzeti Tömörülésre ugyanis most már mindenhonnan adnak le szavazatokat.

Emmanuel Macron 25%-al 2,8 százalékpontot esett vissza, de sikerült hagyományos választói bázisát nagyjából megtartania. 2022-es választóinak 89%-a továbbra is kész lenne rá szavazni.

Emmanuel Macron Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A felmérés másik nagy vesztese a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon. A káosz stratégiája, amelyet a nemzetgyűlésben lévő csapatai vezettek, teljesen kontraproduktívvá vált az Engedetlen Franciaország (La France insoumise) elnöke számára. 17%-os eredményével már a második fordulóba sem kerülne be. Döbbenetes fordulat, hogy 2022-es szavazóinak mindössze 78%-a maradt hűséges hozzá.

- véli a Le Figaro. Az Ifop 2027-ig tartó előrejelzése még érdekesebb eredményeket mutat.

Akármilyen ellenféllel kellene a jelenlegi többségi oldalról megküzdenie, Marine Le Pen a 2022-es eredményéhez képest is növelni tudná eredményét.

Méghozzá bizonyos esetekben szédítő mértékben. Ha François Bayrou (Macron egykori korrupciós ügyekbe belebukott minisztere) vagy Gérald Darmanin (Macron belügyminisztere) ellen indulna, Marine Le Pen 36 vagy 35%-ot érne el, miközben ők csak 9 és 11%-ot szereznének.

- véli a Le Figaro. Az a pillanatfelvétel, amelyről tanúskodnak, nem tekintendő próféciának és még kevésbé előrejelzésnek. Viszont képet ad az erőviszonyokról egy évvel a 2022-es kampány után és négy évvel a következő választások előtt.

Világosan kiderült, hogy Marine Le Pen 31 %-ot kapna, ha most lennének a választások, szemben a Macron-féle többség 25 %-ával.

A CIKK A KÖVETKEZŐ OLDALON FOLYTATÓDIK!