Elképesztő parancsot adott az Egyesült Államok Ukrajnának

Antony Blinken
(FILES) In this file photo former US Deputy Secretary of State Antony J Blinken gives a joint press conference following a meeting with Foreign Affairs member of the anti-Islamic State coalition on June 2, 2015 in Paris. - US President-elect Joe Biden's expected nomination of deeply experienced Antony Blinken for secretary of state highlights his message that a steady hand is back at the helm, in contrast to President Donald Trump's ongoing but flailing attempts on November 23, 2020 to overturn the election. Biden is set to announce his first cabinet picks on Tuesday and the names being floated signal the Democrat's overriding desire to lower the temperature in Washington and restore traditional US leadership abroad. (Photo by STEPHANE DE SAKUTIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Egyelőre kizárta az orosz-ukrán tűzszüneti tárgyalások lehetőségét Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki véleményét a Funke német lapcsoportnak adott interjúban fejtette ki, amelynek részleteit szombaton tették közzé.
Vágólapra másolva!

"Oroszországnak el kell jutnia arra a pontra, hogy kész konstruktív tárgyalásokba bocsátkozni" - hangoztatta Blinken, amikor a Moszkva és Kijev közötti béketárgyalások lehetőségéről kérdezték.
A cél - mondta - "egy igazságos és tartós béke kell, hogy legyen.

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere parancsba adta, hogy nem lehet tűzszünet Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

Egyesek számára a tűzszünet gondolata csábító lehet, és ezt meg is értem, de ha ez a jelentős ukrán területek Oroszország általi elfoglalásának de facto ratifikálásával ér fel, az nem lenne igazságos és tartós béke. Oroszország átcsoportosíthatná erőit, és egy idő után újra támadhatna" - érvelt az amerikai külügyminiszter.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő egy január 11-i tájékoztatón újságíróknak azt mondta, hogy Oroszország mindig is kész volt arra, hogy a problémákat tárgyalások útján oldja meg. Megjegyezte ugyanakkor, az ukrán törvények tiltják, hogy az ország elnöke párbeszédet folytasson a Kremllel, és a nyugati államok "nem hajlanak arra, hogy Kijevnek bármilyen rugalmasságot engedjenek ebben a kérdésben". Ezzel kapcsolatban "nem kell azt mondani, hogy vannak kilátások (az Ukrajnával folytatott tárgyalásokra)" - pontosított a szóvivő.