Pusztító erejű ciklon közeledik Ausztrália felé

weather Horizontal
Közeledik a Freddy ciklon a francia Réunion szigethez.
Vágólapra másolva!
Egyre erősödő, partot érve várhatóan nagy pusztítást végző trópusi vihar közeledik az Indiai-óceán felől Ausztrália északnyugati területe felé, ezért a hatóságok elrendelték a tengerparti és alacsonyan fekvő területeken élők, illetve minden ott tartózkodó ember evakuálását.
Vágólapra másolva!

A jelenleg 2-es erősségű, Ilsa nevű ciklon várhatóan 4-es kategóriájú viharként lesz a legerősebb, amikor helyi idő szerint csütörtök éjjel vagy péntek hajnalban áthalad Nyugat-Ausztrália állam ritkán lakott Pilbara partvidékén, valahol a Port Hedland nevű bányásztelepülés és a kedvelt turistacélpont, Broome városa közötti területen - közölte az ausztrál meteorológiai hivatal.

Az érintett régióban szokatlanul magas tengeri hullámokkal kísért pusztító, óránként több mint kétszáz kilométeres sebességű széllökések várhatók,

amelynek tetemes károkat okozhatnak az épületekben, az infrastruktúrában és a környezetben.

Az ötfokozatú Saffir-Simpson-féle hurrikánskálán 4-es erősségűnek megfelelő viharok jellemzően jelentős épületkárokat, áramkimaradást okoznak, és törmelékeket szállítanak magukkal.

Pilbara partjainál legutóbb 2013 decemberében pusztított 4-es erősségű vihar; a Christine nevű ciklon erős, óránként csaknem 200 kilométeres erősségű szeleket és heves esőket hozott, tetőszerkezeteket tett tönkre, és áramkimaradást okozott.

Darren Klemm, a vészhelyzeti szolgálatok kormánybiztosa szerdán közölte: már felvették a kapcsolatot a ciklon útjában élő őslakos közösségekkel, az ott működő szarvasmarhatelepekkel, arany-, réz- és vasércbányákkal és turisztikai szolgáltatókkal, és kimenekítették munkatársaikat. Port Hedland kikötői létesítményeit kiürítették.

A 4-es erősségű széllökéseknek feltehetően ellenállni nem képes házak tulajdonosait felszólították, hogy hagyják el a területet.

A hatóságok ugyanakkor segélymunkásokat, alapvető ellátmányt és repülőgépeket is küldtek az evakuációs övezetbe - fűzte hozzá Klemm.

A címlapi kép illusztráció.