Észak-Korea új, szilárd hajtóanyagú, nagy hatótávolságú rakétát tesztelt

Észak-Korea, 2023. április 14. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2023. április 14-én közreadott képen fellövik a szilárd üzemanyaggal működő Hvaszong-18-as interkontinentális ballisztikus rakétát egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen április 13-án. MTI/EPA/KCNA
Vágólapra másolva!
Észak-Korea pénteken bejelentette, hogy első alkalommal tesztelt egy szilárd üzemanyaggal működő interkontinentális ballisztikus rakétát.
Vágólapra másolva!

Phenjan hivatalos hírügynöksége, a KCNA egy nappal azután adta ki a jelentést, hogy

Dél-Korea és Japán is egy nagy hatótávolságú rakéta indítását észlelte Phenjan közeléből.

A Hwasong-18 interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) kilövésén a KCNA tájékoztatása szerint Kim Dzsongun észak-koreai vezető is részt vett.

Kim Dzsongun a hírügynökség szerint hangsúlyozta, hogy a Hwasong-18 radikálisan előmozdítja az ország nukleáris ellentámadási pozíciójának hatékonyságát,

és változást hoz támadó katonai stratégiájának gyakorlati megvalósíthatóságában.

Egy beépített szilárd hajtóanyaggal rendelkező ICBM-et könnyebb szállítani és elrejteni, és gyorsan kilőhető, ami csökkenti az ellenfelek lehetőségét a rakéta észlelésére és elhárítására.

A szilárd üzemanyaggal működő Hvaszong-18-as interkontinentális ballisztikus rakéta kilövése egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen április 13-án Forrás: MTI/EPA/KCNA/-

A dél-koreai védelmi minisztérium közleménye szerint a Hwasong-18-cal végzett kísérlet "félidős teszt" volt, a rakétarendszer befejezéséhez Észak-Koreának további kísérletekre lesz szüksége.

A dél-koreai hadsereg csütörtökön jelentette, hogy egy közepes vagy nagyobb hatótávolságú

ballisztikus rakéta kilövését észlelte Phenjan közeléből,

amely 1000 kilométeres repülés után végül a tengerbe esett.

Hamada Jaszukazu japán védelmi miniszter csütörtöki közleménye szerint a rakétát kelet felé, nagy szögben lőtték ki, és nem japán területre esett.