Felemásan szigorít az EP a brüsszeli korrupciós botrány után

diplomacy TOPSHOTS Horizontal
European Parliament President Roberta Metsola attends a press conference during European Council Summit in Brussels, on December 15, 2022. - Belgian police investigating allegations that Qatar has been paying bribes to European politicians have arrested an MEP and three associates and charged them with corruption. Qatar denies any wrongdoing. The European Parliament, whose president Roberta Metsola declared the alleged bribes to MEPs as an attack on Europe's democracy, will vote on a motion that could bar Qatari lobbyists from its premises. (Photo by John THYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Szigorít az Európai Parlament a katari és marokkói diplomatákkal való kapcsolattartás területén - erről ír a Magyar Nemzet a Politico hírportálra hivatkozva. A lap szerint a brüsszeli korrupciós botrányban leginkább érintett két országon túl Kínával, Belorusszal, Iránnal és Oroszországgal kapcsolatban is korlátozásokat állapítottak meg a döntéshozók. A szabályok betartása azonban semmilyen szankcióhoz nincs kötve, így minimum kétséges, mennyire működhet az új rendszer.
Vágólapra másolva!

Vezető európai parlamenti képviselők által csütörtökön zárt ajtók mögött tartott ülésen elfogadott új irányelvek szerint a képviselőknek és munkatársaiknak engedélyt kell kérniük a parlamenttől, ha meghívják az országok diplomatáit a parlament épületébe, és a törvényhozóknak tájékoztatniuk kell Roberta Metsola elnököt is, ha találkoznak velük - írja a Politico.

Az irányelvek azonban nem kötelező érvényűek, azaz a képviselőket nem szankcionálják, ha nem tartják be azokat.

Egyszerű hivatalos utak nem, nemzetközi rendezvények igen

Céljuk elsősorban az, hogy tisztázzák, az európai parlamenti képviselők hogyan járjanak el, valamint hogy Metsola és a vezető köztisztviselők nagyobb rálátást kapjanak arra, hogy ki kivel találkozik. Eközben Belgiumban folyik a büntetőeljárás Eva Kaili, Marc Tarabella volt európai parlamenti vezetők és társaik ellen. A lépés ugyanakkor nem kapcsolódik a folyamatban lévő átláthatósági és etikai reformhoz, amelyet a parlament nyárig akar lezárni.

– fogalmazott egy névtelenséget kérő európai parlamenti képviselő.

Roberta Metsola Forrás: AFP/John Thys

A dokumentum azt is tartalmazza, hogy a képviselők nem utazhatnak hivatalos úton Katarba vagy Marokkóba, amíg a Kailiék elleni büntetőjogi vizsgálat tart. Ugyanakkor nyitva hagyja az ajtót az európai parlamenti képviselőknek, hogy részt vegyenek a Katar és Marokkó által szervezett nemzetközi rendezvényeken.

Ilyen például az Unió a Mediterrán Térségért nevű szervezet parlamenti közgyűlése, amely 44 ország törvényhozását – köztük az Európai Parlamentet – tömörítő formátum, és amelyet jelenleg Marokkó elnököl.

A dokumentum azt is kimondja, hogy azok a katari és marokkói lobbisták, akik bejelentkeztek az úgynevezett átláthatósági nyilvántartásba, „a folyamatban lévő eljárásokra tekintettel" nem léphetnek be a parlament területére.

Ennek az intézkedésnek a hatása azonban csekély a Politico szerint, mert az irányelvek csak azokra a lobbistákra vonatkoznak, akik önkéntesen jelentik be a nyilvántartásba, hogy tárgyalópartnereik Katarból vagy Marokkóból származnak – amit szinte biztosan nem mindegyikük tesz meg.

Nem csak a korrupciós botrány tette be a kaput

A dokumentum első alkalommal írásba foglalja az intézménynek az Oroszországgal, Belorusszal, Kínával és Iránnal való kapcsolatfelvételre vonatkozó, már meglévő megközelítését is.

A legszigorúbban megfogalmazott irányelvek Oroszországra és Beloruszra vonatkoznak: a képviselőknek tilos hivatalos utakat tenniük ezekbe az országokba, amíg az ukrajnai háború tart, és az államok képviselői sem léphetnek be az Európai Parlamentbe.

A Kínával és Iránnal kapcsolatos álláspont némileg különbözik, mivel mindkét rendszer szankciókkal sújtotta az európai parlamenti képviselőket. Az országok saját parlamenti képviselői nem kaphatnak meghívást az Európai Parlamentbe, és az európai parlamenti képviselők kínai és iráni utazásait csak akkor engedélyezik, ha az utazó csoportban van egy szankciókkal sújtott képviselő is. Roberta Metsola szóvivője úgy összegzett: