Macron beszédet mondott a tévében, megint lángba borult Franciaország

MACRON, Emmanuel
Párizs, 2023. április 17. Rohamrendőrök a nyugdíjreform elleni tüntetők által felgyújtott útakadálynál a párizsi városháza előtt 2023. április 17-én. Emmanuel Macron francia elnök április 15-én írta alá a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelését előirányzó, széles körű tiltakozást kiváltó törvényt. MTI/EPA/Teresa Suárez
Vágólapra másolva!
Újabb heves tüntetések és zavargások robbantak ki Franciaországban, miután Emmanuel Macron francia elnök hétfő este televíziós beszédben állt ki a nyugdíjreformja mellett.
Vágólapra másolva!

Az államfő sajnálkozását fejezte ki, hogy nem sikerült konszenzust találni az általa szükségesnek nevezett reform kérdésében.


Emmanuel Macron bejelentette, hogy "új munkaügyi paktumot" akar kialakítani, és megismételte, hogy kész fogadni azokat a szakszervezeteket, amelyek hajlandóan vele erről tárgyalni.

A vezető jobboldali és baloldali ellenzéki pártok képviselői egyaránt bírálták az államfő beszédét.

Rohamrendőrök a nyugdíjreform elleni tüntetők által felgyújtott útakadálynál a párizsi városháza előtt 2023. április 17-én. Forrás: MTI/EPA/Teresa Suárez

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke szerint Macron politikája a "megvetés, a közömbösség és a kegyetlenség öt évének folytatása, Jean-Luc Mélenchon, a szélsőbaloldali Lázadó Franciaország vezetője pedig úgy vélte, Macron nem a realitás talaján áll.

Lyonban könnygázzal oszlatott a rendőrség

A beszéd után több ezren vonultak utcára Párizsban, de tüntetések és gyújtogatások voltak Marseille-ben, Lyonban, Rennes-ben, Nantes-ban, Bordeaux-ban és több más városban is.