Lebuktak az ukránok: újabb ország bombázására készültek

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir, Biden Ukrajnában, Ukrajna, Kijev,
US President Joe Biden (R) is greeted by Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) during a visit in Kyiv on February 20, 2023. - US President Joe Biden made a surprise trip to Kyiv on February 20, 2023, ahead of the first anniversary of Russia's invasion of Ukraine, AFP journalists saw. Biden met Ukrainian President Volodymyr Zelensky in the Ukrainian capital on his first visit to the country since the start of the conflict. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Vágólapra másolva!
A The Washington Post szerint az ukrán hírszerzés dróntámadásokra készült a Szíriában állomásozó Wagner csapatok ellen - írja a Meduza.
Vágólapra másolva!

A kezdetekben csak kisméretű csapásokat hajtottak volna végre az ukránok Szíria területén drónok segítségével a Wagner zsoldosai ellen, de annak lehetőségét is felmérték, hogy szír ellenállókat képeznek ki, akik az orosz támaszpontok ellen hajtottak volna véghez támadásokat.

Az ukrán tervbe állítólag az amerikaiak is beleegyeztek, de azzal a feltétellel, hogy a szír ellenállók kiképzését és felfegyverzését az ukránok végzik el és teljes titokban tartják a műveleteket.

Az ukránok Szíriában akartak támadásokat végrehajtani Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A Washington Post cikkéből az is kiderült, hogy a törökök is értesültek az ukrán tervről. Az ő kérésük az volt, hogy a támadásokat a kurdok által felügyelt területekről hajtsák végre, ne pedig azokról, ahol a törökök által támogatott fegyveres csoportok vannak.

Hiába történtek meg az előkészületek, decemberben Volodimir Zelenszkij felfüggesztette a műveletet.

A Pentagonból kiszivárgott dokumentumok szerint ennek több oka is lehet, köztük az amerikai nyomás, az elérhető drónok alacsony mennyisége, valamint az, hogy az amerikaiak kételkedtek a támadások sikerességében.