Kalóztámadás Jemennél, eltűnt egy jacht

Bashrah Breeze, Saddam Hussein, Bászrai szél, Szaddám Huszein luxusjacht, hajó, yacht, jacht
This aerial image shows the Basrah Breeze, a private yacht that was owned by former Iraqi dictator Saddam Hussein, moored in the Shatt al-Arab waterway, in Iraq's southern city of Basra, on March 2, 2023. - The vessel, which was never used by Saddam Hussein, measures 82 metres and is four storeys high. It is equipped with swimming pools, a mosque and a missile launcher. (Photo by Hussein FALEH / AFP)
Vágólapra másolva!
Kalóztámadást követően tűnhetett el egy jacht Jemen partjainál három orosz és két egyiptomi állampolgárral a fedélzetén - közölte hétfőn a luxushajó Dubajban élő orosz tulajdonosa.
Vágólapra másolva!

Dmitrij Csugujevszkij az amerikai AP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a panamai zászló alatt hajózó, 30 Minutes nevű, 19 méter hosszú jacht április 19-én tűnt el a jemeni határ közelében a szaúdi Faraszán sziget térségében, ahol az iráni támogatást élvező jemeni húszi lázadók korábban már több hasonló támadást végrehajtottak.

Csugujevszkij szerint a Dzsibutiba induló jachton nem volt automatizált helyzetjelző berendezés, amely egyébként szabvány a veszélyes vagy forgalmas vízi útvonalakon közlekedő hajóknál.

A rijádi orosz nagykövetség vasárnap közölte, hogy elvesztették a rádiókapcsolatot a hajóval.

Csugujevszkij azt állította, hogy a jacht egyiptomi kapitányának sikerült vészjelzést leadnia, mely szerint felfegyverzett kalózok támadtak rájuk, s a szaúdi hatóságoknak tudomásuk van erről.

- tette hozzá.

Az Európai Unió Atalanta elnevezésű kalózellenes tengeri művelete, a Bahreinben állomásozó amerikai ötödik flotta, valamint a brit hadsereg közel-keleti tengeri szállítmányozást felügyelő részlege is vizsgálatot indított az ügyben.

A címlapi kép illusztráció!