Apokalipszist okozhatnak a Szudánban elszabaduló halálos vírusok

Kartúm, 2023. április 23.
Füst gomolyog a szudáni fővárosban, Kartúmban 2023. április 22-én. A hadsereg és a rivális félkatonai erők közötti fegyveres harcok több mint egy hete tartanak Szudánban. Több ország, köztük Franciaország és Spanyolország megkezd
Kartúm, 2023. április 23. Füst gomolyog a szudáni fővárosban, Kartúmban 2023. április 22-én. A hadsereg és a rivális félkatonai erők közötti fegyveres harcok több mint egy hete tartanak Szudánban. Több ország, köztük Franciaország és Spanyolország megkezdte a Szudánban dolgozó diplomáciai személyzet evakuálását, az Egyesült Államok pedig bejelentette, hogy kartúmi nagykövetsége munkatársait Etiópiába szállította, a diplomáciai képviselet munkáját határozatlan időre felfüggesztette. MTI/AP/Marwan Ali
Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hatalmas biológiai kockázatra figyelmeztetett, miután szudáni harcosok elfoglalták a Nemzeti Közegészségügyi Laboratóriumot Kartúmban - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A nemrég lázadók által elfoglalt laboratóriumban több veszélyes baktériumot is tárolnak, egy esetleges összecsapás esetén pedig az egész telep egy nagy baktériumbombává változhat.

Egy helyi forrás szerint a laboratóriumot, amely betegségmintákat és más biológiai anyagokat tartalmaz, a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) foglalták el.

Füst gomolyog a szudáni fővárosban, Kartúmban 2023. április 22-én Forrás: MTI/AP/Marwan Ali

A WHO nem nevezte meg a laboratórium elfoglalásának okát, de azt állították, hogy az egészségügyi szakemberek már nem férnek hozzá a létesítményhez.

A WHO szudáni képviselője rendkívül veszélyesnek nevezte a labor elfoglalását, mivel több halálos és fertőző betegséget is tároltak ott, többek között a kanyaró, a gyermekbénulás és a kolera izolátumát is.

Azt is írják, hogy a képzett laboratóriumi technikusok már nem jutnak be a laboratóriumba, ahol áramkimaradások voltak, ami azt jelenti, hogy nem lehetett megfelelően kezelni a laboratóriumban orvosi célokra tárolt biológiai anyagokat.

A laboratórium főigazgatója szerint az áramkimaradások miatt fennáll a veszélye annak is, hogy az ott tárolt vérkészletek megromlanak.

"Sürgős és gyors nemzetközi beavatkozásra van szükség, hogy helyreállítsák az áramellátást és megvédjék a laboratóriumot bármilyen fegyveres összecsapástól, mert valódi biológiai veszéllyel állunk szemben"

− tette hozzá.