Tálib harcosok megölték az Iszlám Állam egyik vezetőjét

Vágólapra másolva!
A tálibok megölték az Iszlám Állam csoport egyik vezetőjét, aki a kabuli repülőtéren elkövetett, 13 amerikai katona halálát okozó öngyilkos merénylet kitervelője volt - írja a Sky News.
Vágólapra másolva!

A vezetőt, akinek személyazonosságát még nem hozták nyilvánosságra,

Az amerikai kormány információi szerint a meg nem nevezett vezető a tálibok és az Iszlám Államhoz tartozó csoportok dél-afganisztáni összecsapásaiban esett el még a hónap elején.

Haláláról azonban sem a táliboknak, sem az amerikaiaknak nem volt tudomásuk.

Az amerikai kormány hírszerzési jelentések alapján jutott arra a következtetésre, hogy a terroristavezér meghalt a harcokban. Az információt a The New York Times című amerikai napilapnak több magas rangú kormányzati tisztségviselő is megerősítette.

A kabuli nemzetközi repülőtéren 2021. augusztus 26-án egy öngyilkos merénylő követett el robbantást.

A merényletben és az azt követő tűzpárbajban több mint 170 afgán, 13 amerikai és két brit katona halt meg. Az elkövető az Iszlám Államvolt.

A repülőtér körül nagy volt a tömeg, mert afgánok ezrei várták, hogy feljussanak a repülőgépekre, amelyekkel a nyugati hatalmak állampolgáraikat, diplomatáikat és afgán segítőiket mentették ki az országból, miután 2021. augusztus 15-én a radikális tálib mozgalom vette át a hatalmat Afganisztánban.