Váratlan fordulat: Zelenszkij főtanácsadója szerint Amerika felelős a háborúért

Mihajlo Podoljak, Mykhailo Podoliak
KYIV, UKRAINE - MARCH 2, 2023 - Adviser to the head of the Office of the President Mykhailo Podoliak attends the Kyiv StratCom Forum 2023, Kyiv, capital of Ukraine.NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Ruslan Kaniuka / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Zelenszkij ukrán elnök legfőbb tanácsadója, Mihajlo Podoljak szerdán dicsőítette az amerikai baloldal által vezetett Egyesült Államok törvényhozóinak részéről javasolt, „ukrán győzelemről" szóló határozatot. Szerinte Washington egy súlyos „történelmi hibát" akar jóvátenni azzal, hogy Ukrajnát fel szeretné venni a NATO-ba és támogatja annak háborús céljait.
Vágólapra másolva!

─ tweetelte Podoljak.

Kijev évek óta ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak kötelessége megvédeni őt Moszkvától, mert Ukrajna az 1994-es budapesti memorandumban beleegyezett abba, hogy az atomfegyvereket visszaadja Moszkvának, cserébe a területi integritásának garantálásáért.

Bill Clinton volt baloldali amerikai elnök e hónap elején az ír RTE műsorszolgáltatónak adott interjújában „bocsánatot kért" ezért.

Moszkva azt álítja, hogy az arzenál eleve nem Ukrajnáé volt, hanem a Szovjetunióé, amelynek egyedüli örököseként Oroszországot ismerték el.

Oroszország a nukleáris fegyverek újbóli megszerzéséről szóló, 2022 januárjában tett Zelenszkij-nyilatkozatra is ujjal mutogatott, mint a jelenlegi katonai művelet indoklására.

Mihajlo Podoljak (Fotó: Ruslan Kaniuka / NurPhoto via AFP) Forrás: NurPhoto via AFP/©Ukrinform/Ruslan Kaniuka

Csak „a megszállt területek visszaadása Ukrajnának, a háborús bűnösök bíróság elé állítása és az ország teljes jogú NATO-tagsága" segítene visszahozni a biztonságot Európába ─ folytatta különös okfejtését Podoljak.

A Yahoo Newsnak névtelenül nyilatkozó kongresszusi munkatársak elmondása alapján ez az „ukrán győzelmi" állásfoglalás gyakorlatilag Zelenszkij beszédtémáit visszhangozza,

deklarálva azt, hogy a baloldal által vezetett USA politikája Ukrajna 1991-es határainak helyreállítása, illetőleg az, hogy Oroszország fizessen jóvátételt, és hogy a vezetését állítsák bíróság elé háborús bűnökért.

─ filozofált Podoljak a Yahoo-nak, amikor kedden az állásfoglalással kapcsolatban kommentárt kértek tőle.

Zelenszkij főtanácsadója ezzel arra szeretett volna utalni, hogy az állásfoglalás szerint az Egyesült Államok tévesen gyakorolt nyomást Ukrajnára, hogy mondjon le az atomfegyverekről.