Csődközelben Biden Amerikája?

BIDEN, Joe
Washington, 2023. február 8. Joe Biden demokrata párti amerikai elnök évértékelő beszédet mond a kongresszus két házának ülésén a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2023. február 7-én. MTI/EPA/Michael Reynolds
Vágólapra másolva!
Előfordulhat, hogy már június elején sem tudja teljesíteni kötelezettségeit az amerikai kormány, ha nem emeli meg az adósságplafont.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi 31 billió dolláros határt már januárban elérte a nemzeti adósság, azóta azonban a Biden-adminisztráció költségvetési manőverekkel próbál túlélni, amíg a törvényhozók megemelik a plafont, vagy felfüggesztik annak érvényesítését – írja a The Washington Post alapján a Magyar Nemzet. A republikánus képviselők azonban a júniusi határidő közeledtével költségcsökkentéseket és egyéb politikai engedményeket próbálnak kicsikarni a Fehér Házból.

Múlt héten a republikánusok keresztülvittek egy törvényjavaslatot, amely rövid időre megemelné az adósságplafont, de egyúttal többmilliárdos költségcsökkentést jelentene és eltörölné Joe Biden elnök néhány törvényhozási eredményét, ezt azonban Biden vétója fenyegeti.

Lényegében patthelyzet alakult ki a republikánus kongresszusi többség és a demokrata elnök között.

Erre azonban sürgősen megoldást kell találniuk, mert

az amerikai pénzügyminisztérium becslése szerint az ország már négy hét múlva kifogyhat a pénzeszközökből, ami a világ pénzügyi piacait is megrázhatja.

Az Egyesült Államok történetében még nem fordult elő csőd, bár 2011-ben egy hasonló vita miatt csak napokra volt az összeomlástól. Hogy elkerülje a katasztrófát, Biden most a Fehér Házba hívta a kongresszus vezető képviselőit.

Közben a befektetők máris védekező üzemmódba kapcsoltak, és igyekeznek szabadulni azoktól a kötvényektől, amelyek június eleje környékén járnak le. Az sem jó jel az amerikai gazdaság számára, hogy a Fitch Ratings már a leminősítés esélyére figyelmeztetett.