Egy kenyai szektavezér miatt százak haltak éhen, most terrorizmussal vádolják

Vágólapra másolva!
A kenyai igazságszolgáltatás kedden bejelentette, hogy terrorizmus miatt vádat emelt Paul Nthenge Mackenzie, annak a szektának a vezetője ellen, amelynek legalább 109 tagja meghalt, mert nem volt hajlandó ételt magához venni.
Vágólapra másolva!

A Good News International Church nevű szervezet lelkészét azzal vádolják, hogy a Jézussal való találkozás és az üdvözülés reményében arra buzdította híveit: tagadják meg maguktól az ételt.

A 109 halott többsége gyermek. Az áldozatok száma nem végleges, mert a tömegsírok felkutatása még nem fejeződött be teljesen.

A megtaláltak közül az elsődleges vizsgálatok szerint sokan éhen haltak, a hétfőn elvégzett első boncolások azonban két fulladásos halált is kimutattak.

Paul Nthenge Mackenzie, az egykori taxisofőrből lett szektavezér kedden jelent meg Malindi városának bíróságán az ügy nyolc másik vádlottjával együtt.

A meghallgatás végén átszállították az ország második legnagyobb városába, a mintegy száz kilométerre fekvő Mombasába, amelynek bírósága illetékes a terrorizmus megelőzéséről szóló törvény szerinti ügyekben - mondta Vivian Kambaga ügyész.

Április végén, miután megtalálták az ügy első áldozatait, William Ruto kenyai elnök fellépést ígért azok ellen, akik arra használják a vallást, hogy kétes és elfogadhatatlan ideológiákat terjesszenek, és terroristákhoz hasonlította őket.

Egy másik vádlott, Ezekiel Odero kedden áll bíróság elé Mombasában. Az ügyészek kérelmezték, hogy a Shakahola erdei mészárlás néven ismertté vált ügy kivizsgálásának idejére tartsák őrizetben, hogy megállapíthassák, volt-e köze a halálesetekhez. Az ügyészség szerint hitelt érdemlő információk alapján több exhumált áldozat Odero szektájának tagja volt.

Ügyvédjei tagadták, hogy Oderónak köze lenne a Kenyát megrázó tragédiához.

A botrány újjáélesztette a vallási szabályozásról szóló vitát Kenyában, amely a hivatalos adatok szerint négyezer felekezettel rendelkező, túlnyomórészt keresztény ország. A korábbi törvénykezési kísérletek heves ellenállásba ütköztek.