Döbbenetes fordulat: Zelenszkij saját szövetségesei ellen fordult

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir, Biden Ukrajnában, Ukrajna, Kijev,
US President Joe Biden (R) is greeted by Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) during a visit in Kyiv on February 20, 2023. - US President Joe Biden made a surprise trip to Kyiv on February 20, 2023, ahead of the first anniversary of Russia's invasion of Ukraine, AFP journalists saw. Biden met Ukrainian President Volodymyr Zelensky in the Ukrainian capital on his first visit to the country since the start of the conflict. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Vágólapra másolva!
A Fehér Ház nem tájékoztatta előzetesen az ukrán vezetést az amerikai katonai hírszerzési dokumentumok április elején világszerte nagy figyelmet keltett kiszivárogtatásáról, ami hátrányt okozott Ukrajnának - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a The Washington Postnak.
Vágólapra másolva!

Zelenszkij a kedden megjelent interjúban azt mondta, hogy a Fehér Ház és a Pentagon nem figyelmeztette sem az ukrán vezetést, illetve személyesen őt magát sem az online térben hetekig észrevétlenül keringő minősített hírszerzési dokumentumok kiszivárgásáról. Szerinte az információ visszatartása "határozottan csúfos történet", amely "nem tesz jót a Fehér Ház hírnevének" és "nem tesz jót az Egyesült Államok hírnevének sem".

Az ukrán elnök megjegyezte azt is, hogy nem veszélyeztetheti az ukrán államot és az amerikaiak támogatását azzal, hogy kifejezi az érzéseit. "Ahol őszintén beszélhetek, ott megteszem. De ez nagy kockázatot jelent" - fűzte hozzá.

Zelenszkij kijelentéseire reagálva a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsa közölte, hogy más ügyek mellett az adatszivárogtatás kérdésében is folyamatos kapcsolatban állnak ukrán kollégáikkal, ám a magánbeszélgetések részleteit nem hozzák nyilvánosságra.

Patrick Ryder, a Pentagon szóvivője az egyik amerikai hírcsatornának nyilatkozva elmondta, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter több partnerrel, köztük Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel is beszélt a szivárogtatásról.

Zelenszkij most az amerikaiakat szidja Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Reznyikov április 12-én azt közölte, hogy a Pentagon online közzétett, egyebek között az ukrajnai háború állítólagos állásának részleteit egyhavi kitekintésben bemutató dokumentumai igaz és hamis információk keverékét tartalmazzák az ország haderejének állapotáról. A The Washington Post a titkosított iratokra hivatkozva ugyanakkor rámutatott, hogy az amerikai kormány kétségeit fejezte ki az oroszok által elfoglalt ukrajnai területek visszafoglalására irányuló, tavasszal várható ellentámadás remélt sikerével kapcsolatban.

Az amerikai hírszerzési adatok kiszivárogtatásával egy 21 éves férfit gyanúsítanak, akit április 13-án vették őrizetbe a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei.

Jack Teixera a massachusettsi Otis légibázison dolgozott és feladatköre alapján állítólag a legmagasabb szintű biztonsági engedélyekkel rendelkezett. A specialistát nemzetvédelmi információk illetéktelen birtoklásával és továbbításával vádolják, ami a kémkedésről szóló törvény alapján bűncselekménynek számít. A férfit már bíróság elé is állították. Amennyiben elítélik, 25 éves börtönbüntetést is kaphat.

Az ügyet a legsúlyosabb adatszivárogtatási botránynak tartják a Wikileaks-féle 2010-es kiszivárogtatás óta.