Japán komoly lépésre szánta el magát Észak-Koreával szemben

Észak-Phjongan tartomán, 2023. március 20. Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA által 2023. március 20-án közreadott felvételen az ország hadserege fellő egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát Észak-Phjongan tartományból a Keleti-tenger irányában. A japán védelmi minisztérium szerint a rakéta 800 kilométeres távolság megtétele után a tengerbe csapódott. A dél-koreai hadsereg szerint ez volt a negyedik ilyen erődemonstráció egy héten belül, miközben Szöul és Washington öt év óta a legnagyobb közös hadgyakorlatot tartja, Szabadságpajzs fedőnéven. MTI/EPA/KCNA
Vágólapra másolva!
Japán és Dél-Korea a jövő hónap elején megállapodik abban, hogy egy amerikai rendszeren keresztül összekapcsolják radarjaikat, hogy valós idejű információt osszanak meg egymással az észak-koreai ballisztikus rakétákról - közölte egy bennfentes kedden.
Vágólapra másolva!

Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok védelmi miniszterei

azt tervezik, hogy a jövő hónap elején Szingapúrban tartandó ázsiai védelmi csúcstalálkozó keretein belül megállapodást kötnek

- pontosított a forrás.

A japán kormány legfőbb szóvivője, Macuno Hirokazu azt mondta, hogy még nem született döntés a tervezett egyezményről.
A Yonhap dél-koreai hírügynökség arról tájékoztatott, hogy a szöuli elnöki hivatal közölte:

Japánnal és az Egyesült Államokkal közösen létrehoznak egy csoportot az észak-koreai rakétákkal kapcsolatos információk megosztására.

Egy magas rangú tisztségviselő hozzátette: a rendszer jelenleg a tervezési szakaszban van. A dél-koreai védelmi minisztérium egyik szóvivője egy korábbi sajtótájékoztatón elmondta: a három ország tárgyalásokat folytatott az információcsere fokozásáról, de még nem véglegesítettek semmit.

Washington, Szöul és Tokió novemberben jutott megegyezésre az információáramlás felgyorsításáról,

miután Észak-Korea az elmúlt évben példátlan mennyiségű ballisztikus rakétát lőtt ki.

Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA által 2023. március 20-án közreadott felvételen az ország hadserege fellő egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát Észak-Phjongan tartományból a Keleti-tenger irányában. A japán védelmi minisztérium szerint a rakéta 800 kilométeres távolság megtétele után a tengerbe csapódott. A dél-koreai hadsereg szerint ez volt a negyedik ilyen erődemonstráció miközben Szöul és Washington öt év óta a legnagyobb közös hadgyakorlatát tartotta. Forrás: MTI/EPA/KCNA/-

Japán és Dél-Korea összeköttetésben áll az Egyesült Államok radarrendszereivel, de egymással nem.
Szöul és Tokió között a gyarmati múlt terhe ellenére jelentősen javult a kapcsolat az elmúlt hónapokban.

Japán 1910-től 1945-ig megszállva tartotta Koreát.

Kisida Fumio japán kormányfő vasárnap Jun Szok Jol dél-koreai elnökkel találkozott Szöulban, hogy megerősítsék a védelmi együttműködést országaik között.

Japán és Dél-Korea védelmi miniszterei találkozóra készülnek a június eleljén Szingapúrban

megrendezendő IISS Shangri-La Párbeszéd elnevezésű ázsiai védelmi konferencián. 2019 novembere óta ez lenne az első alkalom, hogy a két ország védelmi miniszterei találkoznak.

Címlapi képünk illusztráció!