Folytatódik a keresés a tagjait halálra éheztető kenyai szekta áldozatai után

cult crime Horizontal
Self-proclaimed pastor Paul Nthenge Mackenzie, who set up the Good News International Church in 2003 and is accused of inciting cult followers to starve to death "to meet Jesus", appears at the Shanzu law courts in Mombasa on May 5, 2023. A Kenyan cult leader accused of inciting and possibly forcing his followers to starve themselves to death appeared in court on May 5, 2023 in connection with the deaths of more than 100 people found buried in mass graves. The deeply religious Christian-majority country has been stunned by the discovery of the graves last month near the Indian Ocean coastal town of Malindi, in what has been dubbed the "Shakahola forest massacre". (Photo by SIMON MAINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Néhány napos szünet után folytatódik a Kenya északi partjainál fekvő Malindi Shakahola erdejének átfésülése a tagjait halálra éheztető szekta áldozatai után kutatva, akik közül néhány hét alatt több mint száz ember holtesttét exhumálták már - közölte Kithure Kindiki kenyai belügyminiszter kedden. A nyomozás fejleményei során kedden szervkereskedelem gyanúja is felmerült.
Vágólapra másolva!

A Good News International Church nevű szervezet vezetőjét, Paul Nthenge Mackenzie-t április 14-én vették őrizetbe, múlt héten terrorizmus miatt vádat emeltek ellene.

A szekta vezetője arra buzdította híveit, hogy az általa jövendölt, április 15-én bekövetkező világvége miatt mondjanak le az ételről, és éheztessék magukat halálra, mivel a szektavezető szerint csak így érhetik el az üdvözülést és találkozhatnak Jézussal.

A negyedik hete tartó nyomozás során a miniszter keddi beszámolója szerint

eddig 30 tömegsírban 112 ember holttestét találták meg,

amelyeket a szekta éhen halt tagjainak ástak a Shakahola-erdőben.

A belügyminiszter beszámolt arról, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt kénytelenek voltak néhány napig felfüggeszteni az erdő átfésülését, de

mivel több száz embert még mindig keresnek, folytatódnak a munkálatok.

Paul Nthenge Mackenzie. Forrás: AFP/Simon Maina

Hassan Musa, a kenyai vöröskereszt területi igazgatója múlt héten közölte, hogy

péntekig 410 ember, köztük 227 kiskorú eltűnését jelezték a helyiek.

"Még számos másik tömegsír van az erdőben, így ez arra enged következtetni, hogy súlyos szervezett bűnözéssel van dolgunk" - nyilatkozta újságíróknak Kindiki.

A The Guardian brit napilap hírportálján számolt be a boncolás kenyai kormány által megbízott vezetője, Johansen Oduor közleményéről, mely szerint több holttestnek eltávolították a szerveit, a rendőrség így feltételezi, hogy a gyanúsítottak szervkereskedelemben is érintettek voltak.

A boncmester által a bíróságnak hétfőn benyújtott dokumentum leírja azt is, hogy noha a halálozások oka jellemzően az éhezés volt, több esetben - köztük gyerekek maradványait is vizsgálva - fojtogatásra, fulladásra és verésre utaló jelekre leltek.

William Ruto kenyai elnök múlt pénteken bizottságot állított fel a szekta vizsgálatára, emellett az egyházi szervezetek működését megfigyelő munkacsoportot is alakítottak.

Az előállított szektavezetőnek egyelőre még nem kellett vallomást tennie az ügyben, az ügyészség kérvényezte a bíróságtól, hogy Mackenzie-t további 90 napig tartsák előzetes letartóztatásban, amíg a nyomozás véget nem ér. Yusuf Shikanda főbíró szerdán dönt a szektavezető meghosszabbított fogva tartásáról.

Múlt héten a bíróság óvadék ellenében szabadon engedte a Kenyában televíziós evangelizációról közismert Ezekiel Oderót, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy másik szekta vezetőjeként Mackenzie-hez hasonlóan ő is több tucat ember haláláért felelős.

Noha Odero szektavezetői tevékenységéről a rendőrség nem közölt információt, bírósági dokumentumok szerint a férfi "óriási összegekben" jutott pénzhez, s vélhetően pénzmosási tevékenység köti össze Meckenzie-vel, akivel a gyanú szerint együtt vásárolták fel a Good News International Church híveinek környékbeli telkeit.

A nairobi bíróság 30 napra felfüggesztette mind a húsz bankszámlát, amely Odero neve alatt fut.