Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök május 12-én, pénteken aláírta az új orosz felsőoktatási rendeletet. Így az alapfokú felsőoktatás időtartama négy-hat év, szakirányú képzés esetén egy-három év lesz az új dokumentum szerint - írja az IZ.
Vágólapra másolva!

– áll a közleményben. A programot a MAI, a MISiS, a Moszkvai Állami Pedagógiai Egyetemen, a Szentpétervári Bányászati Egyetemen, az Immanuel Kant Balti Szövetségi Egyetemen és a Nemzeti Kutató Tomszki Állami Egyetemen hajtják végre. Putyin utasította a kísérleti projekt résztvevőit, hogy ez év június 30-ig dolgozzák ki az új oktatási standardokat.

Az Oktatási és Tudományos Minisztérium vezetője, Valerij Falkov azt mondta, hogy az első fő feladata a személyi képzés gyakorlatorientálttá tétele.

Putyin már korábban is hangsúlyozta, hogy térjenek vissza a felsőfokú végzettségű szakemberek hagyományos alapképzése esetén a négy-hatéves időtartamhoz. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az új rendszerre való átállásnak zökkenőmentesnek kell lennie. Megjegyezte, hogy akár ugyanazon a szakon és egy egyetemen belül is lehet különböző képzési időszakokra programokat kínálni, a munkaerőpiaci igényeknek függően.