Valóban elindult az ukrán ellentámadás?

Bahmut, 2023. április 26.
Ukrán katona páncélozott harcjárművön az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. április 26-án.
MTI/AP/Libkos
Bahmut, 2023. április 26. Ukrán katona páncélozott harcjárművön az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. április 26-án. MTI/AP/Libkos
Vágólapra másolva!
Orosz haditudósítók és tisztviselők reagáltak arra, hogy valóban megindult-e május 11-én az ukrán ellentámadás Bahmutnál.
Vágólapra másolva!

Több oldal is arról számolt be az elmúlt 24 órában, hogy az ukrán hadsereg megindította hónapok óta várt ellentámadását Bahmutnál - írja a Meduza.

Az első ilyen cikket Jevgenyij Poddubnij írta május 11-én, miszerint az ukrán hadsereg megkezdte a bekerítő hadműveletet Bahmutnál, és sikerült áttörni az orosz védelmet Szoledarnál. Hasonló híreket tett közzé Szemjon Pegov és Olekszandr Kots haditudósító is.

Azonban az orosz védelmi minisztérium hivatalos közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy az

Ezt támasztja alá, hogy a fenti haditudósítók drasztikusan megváltoztatták bejegyzéseik hangnemét.

Pegov azt írta később, hogy az offenzíva nem is ma vagy tegnap kezdődött, ugyanis az ukrán fegyveres erők naponta próbálkoznak. Poddubnij úgy kommunikálta később a helyzetet, hogy a helyi harcok egy nagyobb csata részei.

Ukrán katona páncélozott harcjárművön az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. április 26-án Forrás: MTI/AP/Libkos

Másnap, május 12-én azonban az orosz védelmi minisztérium tájékoztatójában megerősítette, hogy az ukrán hadsereg Bahmut közelében megkísérelt támadásai leálltak.

Akkor mi történik?

Az ukrán fegyveres erők az elmúlt hónapokban először valóban viszonylag nagyszabású ellentámadást indítottak Bahmut közelében. Ezek több kisebb helyi ellentámadások voltak a város déli részén.

Először május 9-10-én támadt az egyik ukrán páncélosdandár egy orosz, önkéntesekből álló lövészdandárra. Az önkéntesek itt áprilisban váltották le az addig harcoló Wagner-zsoldosokat.

Emellett Alekszandr Szimonov szerint az Orosz Fegyveres Erők 4. dandárját támadták meg Bahmuttól északnyugatra. Ez a dandár április végén vagy május elején szintén a térségbe érkezett, hogy leváltsa a Wagner-csoport zsoldosait.

Szimonov itt azt sugallta, hogy az ukrán fegyveres erők a Wagner-csoportot kerítették be Bahmutban.

Azonban egyelőre csak arról van szó, hogy az ukrán hadvezetés megpróbál áttörni a város nyugati peremén állomásozó hadtesteken.

Az orosz védelmi minisztérium közvetve megerősítette, hogy ez az ukrán támadás sikeres volt: a minisztérium szerint az orosz csapatok emiatt

Prigozsin ezt a visszavonulást "menekülésnek" nevezte.

Az ukrán tervek egyelőre nem ismertek. Nyugati szakértők úgy vélik, hogy a Bahmut melletti támadások egy nagyobb offenzíva kezdetét készítik elő. Vélhetően az ukrán parancsnokság arra akarja kényszeríteni az orosz hadsereget, hogy Bahmut közelében átcsoportosítsa a tartalékait, hogy ezekkel a tartalékokkal ne lehessen visszaverni az ukrán fegyveres erők más irányú offenzíváját. Az sem zárható ki, hogy az ukrán hadsereg egyszerűen csak enyhíteni próbálja a csapatokra nehezedő nyomást.