Serpák indultak, hogy összeszedjék a szemetet a világ legmagasabb hegycsúcsán

K2, pakisztáni hegycsúcs, himalája, hegycsúcs, hegy, második legmagasabb hegy a földön, Csogori, 8611 méter, kína, india, pakisztán
This picture taken from Kaluk Bazaar in the Indian state of Sikkim, 11 May 2007, shows a view of mount Kanchenjunga. Kangchenjunga, which tanslates as "The Five Treasures of Snows", is the third highest mountain in the world with an altitude of 8,586 metres (28,169 feet) after Mount Everest and K2. AFP PHOTO/Diptendu DUTTA (Photo by Diptendu DUTTA / AFP)
Vágólapra másolva!
Felért a világ legmagasabb hegycsúcsára a nepáli hadsereg egy csapata, hogy összeszedjék az eldobált szemetet.
Vágólapra másolva!

A tíztagú, öt serpával, vagyis hegyi vezetővel kiegészült csapat helyi idő szerint reggel 10 óra után érte el a 8848 méter magas hegytetőt.

- mondta Krisna Praszad Bandari dandártábornok, a hadsereg szóvivője a kínai Hszinhua hírügynökségnek.

A Himalája csúcsain 2019 óta vezeti a szemétszedést a nepáli hadsereg, idén három csapatot állítottak ki, hogy az Everesten kívül a 8516 méter magas Lhoce, a 7220 méteres Barunce és a 8091 méteres Annapurna lejtőit megtisztítsák.

Mount Everest Forrás: AFP/Diptendu Dutta

A Kisor Adikari alezredes vezette csapat csak az Everest környékéről körülbelül tíz tonna szemetet készül összeszedni.

Idén az Everest, tibetiül a Csomolungma első megmászásának 70. évfordulóján rekordszámú, 478 engedélyt adtak ki Nepálban külföldieknek, hogy a nepáli oldalról a tavaszi mászószezonban megkíséreljék az Everest meghódítását.

A világ legmagasabb csúcsát több mint 11 ezerszer mászták meg, mióta Sir Edmund Hillary és Tenzig Norgaj Serpa 1953-ban először ért fel. Nagyjából 320-an haltak meg hegymászás közben a himalájai hivatalos adatbázis és a nepáli illetékesek szerint.