Egyre nagyobb bajban az ukránok, az amerikaiak kétségbeesésükben már vadászgépeket is adnának

Horizontal MILITARY TRAINING ARMED FORCES MISSILE
Patriot rendszer egy 2006-os hadgyakorlaton
Vágólapra másolva!
Továbbra sincs semmi jele az ukránok ellentámadásának, amit hónapok óta nagy propagandával hirdettek. Mint kiderült, ennek hátterében az áll, hogy hiába önti a Nyugat a tömérdek pénzt Ukrajnába, hiába kaptak rengeteg fegyvert, mégsincs elég eszközük a támadás megindításához. Az ukránok helyzete közben egyre rosszabb, hiszen nem elég, hogy nem tudnak ellentámadást indítani, csődöt mondott az amerikaiaktól kapott Patriot légvédelmi rendszer is. A nyugati támogatók egyre türelmetlenebbek, kevésbé hisznek már az ukrán sikerpropagandának. A hatalmas veszteségek láttán az amerikaiak most kétségbeesett lépésre szánták el magukat. Hiába mondták korábban, hogy nem küldenek vadászgépeket Zelenszkijéknek, mert az kirobbanthatná a világháborút, ezt most mégis megteszik. Úgy tűnik, F16-os vadászgépeket fognak kapni az ukránok, amelyekhez az ukránok kiképzését Joe Biden már engedélyezte is.
Vágólapra másolva!

Lelepleződött az ukránok óriási hazugsága

Mint arról korábban beszámoltunk, Ihor Zsovkva, az ukrán Elnöki Hivatal helyettes vezetője azt mondta a vele készült Skynews interjúban, hogy

Ukrajna nem rendelkezik elegendő katonai felszereléssel ahhoz, hogy ellentámadást indítson Oroszország ellen.

Kijelentette, hogy

Ukrajnának további páncélozott járművekre és harckocsikra van szüksége, ha fel akarja szabadítani az Oroszország által megszállt területeket.

Zsovkva ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök európai országokban tett látogatásainak "elsődleges célja" az volt, hogy "további katonai csomagokat" kérjen.

– jelentette ki a helyettes vezető. Hozzátette, hogy a sikeres ellentámadás kulcsa, hogy elegendő tüzérségi rendszerrel és lőszerrel, továbbá páncélozott harcjárművekkel és harckocsikkal rendelkezzen az ukrán haderő.

Csődöt mondott az amerikaiak csodafegyvere

Az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétaindító-rendszerből összesen 32 lövedéket indítottak útjára az ukránok, de így sem sikerült megakadályozni, hogy az oroszok által gyártott Kinzal hiperszonikus rakéta elérje a célpontját Kijevben. Ahogyan arról beszámoltunk, az MWM katonai szakportálra hivatkozva a Lenta arról írt, hogy

a 32 lövedék elhasználásának költsége meghaladja a 96 millió dollárt.

A Patriot rendszert az ukránok azért hagyták Kijev környékén, hogy a beérkező orosz rakéták ellen nyújtson védelmet, ez viszont úgy tűnik, hogy nem sikerült. Kiemelik, hogy a Patriot rendkívül korlátozott a mozgathatóság tekintetében, ezen a területen még a szovjet korszakban gyártott S-300-as is jobban teljesít.

EZ IS AZ OKOK KÖZÖTT SZEREPELHET, HOGY MIÉRT NEM A FRONTRA SZÁLLÍTOTTÁK AZ 1 MILLIÁRD DOLLÁR ÉRTÉKŰ RENDSZERT.

Az amerikaiak is beismerték, hogy baj van

Május 16-án az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a célzott támadás következtében öt Patriot-rendszert sikerült megsemmisíteni. Az amerikaiak ezzel szemben csak arról adtak tájékoztatást, hogy egy ilyen rendszert ért találat, viszont sikerült azóta megjavítani. Volodimir Zelenszkij a történet egy harmadik változatát adta elő nemrég. Ő azt közölte, hogy az ukrán légvédelem az összes beérkező orosz rakétát, összesen 18-at semmisített meg. Sabrina Singh, az amerikai védelmi hivatal szóvivője viszont beismerte, hogy az egyik rendszer valóban találatot kapott, Washington segített az ukránoknak újra harcképessé tenni.

Biden engedélyt adott rá, hogy F-16-os vadászgépeket kaphasson Ukrajna

Megadta az engedélyt Joe Biden amerikai elnök, hogy az európai szövetségesek a régóta vágyott F-16-os vadászgépekkel lássák el az ukrán légierőt

– írta meg a demokratákhoz nagyon közeli álló CNN. Hivatalosan eddig egyetlen ország sem jelezte, hogy F-16-os vadászgépeket akar adni Ukrajnának, az USA pedig saját gépeiből egyelőre nem akar adni.

Ukrán pilóták F-16-osra való kiképzése azonban már elindult, és Nagy-Britanniából, Hollandiából valamint Németországból F-16-os koalíció jött létre, hogy elláthassák vadászbombázókkal Ukrajnát.

Korábban az ukrán vezérkar arról beszélt, hogy 40-50 darab F-16-ossal meg tudnák védeni az ukrán légteret az orosz légi támadásoktól.

Amerika korábban elzárkózott a vadászgépek küldésétől

Idén januárban még arról szóltak a hírek, hogy amerikai tankokat igen, vadászrepülőket viszont nem adnak az ukránoknak. Az elnök Baltimore-ban egy építőipari eseményről távozva újságírói kérdésre válaszolva beszélt erről. John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági bizottságának koordinátora egy sajtóbeszélgetésen az F–16-osok esetleges szállítására vonatkozó kérdésre azt mondta, ebben a témában nincs bejelentenivalója, de megjegyezte, hogy

nem meglepő az ukrán fél F–16-osokra vonatkozó kérése.

Kirby ugyanakkor érthetőnek nevezte azt ukrán szempontból, hiszen Kijev szeretne a lehető legnagyobb védelmi képességekkel rendelkezni. A fehér házi illetékes hozzátette, hogy az ukránokkal szinte minden nap tárgyalnak és konzultálnak a katonai képességeket érintő kérdésekről, amelyekhez az Egyesült Államok a lehetséges mértékig együttműködő hangnemben áll hozzá.

Amerika továbbra is küldi a támogatást az ukránoknak

Arról is beszámoltunk, hogy a Fehér Ház úgy véli, hogy a közelgő ukrán ellentámadás nem fog "végzetes csapást mérni Oroszországra".

– mondta a Politicónak egy, a Biden-kormányzat megbeszéléseihez közel álló amerikai tisztviselő.

A TISZTVISELŐ SZERINT A HOSSZÚ TÁVÚ TERVEZÉS EGYRE INKÁBB PRIORITÁSSÁ VÁLIK AZ ADMINISZTRÁCIÓ SZÁMÁRA, MÍG AZ ELMÚLT HÓNAPOKBAN "MINDEN A SÜRGŐS ÉS RÖVID TÁVÚ DOLGOKRÓL SZÓLT".

A Politico szerint már maga a hosszú távú tervezés gondolata is aggodalmat kelthet Kijevben azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok továbbra is segíteni fogja-e Ukrajnát, különösen annak fényében, hogy sok amerikai republikánus a jövőben csökkenteni kívánja az Ukrajnának nyújtott támogatást. Egy másik forrás, a Biden-kormányzat egyik magas rangú munkatársa megjegyezte, hogy jelenleg is sok vésztervről tárgyalnak előre nem látható körülmények esetére, mert a helyzet ingatag. A tisztviselő szerint Washington csak abban biztos, hogy Oroszország nem fogja "meghódítani" Ukrajnát. A Politico által megszólaltatott amerikai tisztviselők megjegyzik, hogy

a konfliktus még sokáig "forró" marad, és az amerikai kormányzat továbbra is fegyvereket és segélyeket kíván küldeni Ukrajnának, hogy az orosz erőket minél nagyobb területről "kiszorítsák".

Patriot rendszer egy 2006-os hadgyakorlaton. Forrás: AFP/Sam Yeh

A források arra számítanak, hogy a harcok azután is folytatódni fognak, ha az ukrán ellentámadás esetleg elindul, de egyik fél sem fog jelentős előrelépést elérni. Azt is mondják, hogy

a "kimerülés háborúja" a legvalószínűbb forgatókönyv, amelyben mindkét fél megpróbál hatalmas veszteségeket okozni a másiknak, abban a reményben, hogy a másik fél elismeri a vereséget.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor indul meg az ukrán ellentámadás, és mi lesz arra az orosz fél reakciója. Ami biztos, hogy az ukránok egyre kétségbeesettebbek, és próbálnak megfelelni a nyugati támogatóik elvárásainak.