Kitört az Etna! Vulkáni hamu temette be Kelet-Szicília legnagyobb városát - videó

etna, vulkán, kitört, február, 2022, olaszország
CATANIA, ITALY - FEBRUARY 10: A photo shows a new eruption at Etna Volcano in Catania, Italy on Febriary 10, 2022. Salvatore Allegra / Anadolu Agency (Photo by Salvatore Allegra / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Az Etna, Európa legaktívabb vulkánja vasárnap újra kitört, hamut okádva Cataniára, a legnagyobb kelet-szicíliai városra. A vulkánkitörés miatt a város repülőterén a járatközlekedést felfüggesztették.
Vágólapra másolva!

A 3330 méter magas vulkán évente többször is látványosan kitörhet, lávát és hamut lövellve a magasba a Földközi-tengeri sziget fölé. Az utolsó nagyobb kitörés 1992-ben volt.

A mostani kitörés miatt a cataniai repülőtér közölte, hogy a vulkáni hamu miatt felfüggesztették a repülőtér üzemelését.

Az olasz Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (INGV) az elmúlt napokban a vulkáni aktivitás fokozódására utaló jeleket regisztrált az Etna közelében.

Adrano és Biancavilla települések lakói arról számoltak be, hogy vasárnap hangos robajokat hallottak a vulkánból

- jelentette az ANSA olasz hírügynökség.

Az olasz katasztrófavédelem csütörtökön riasztást adott ki, miszerint a fokozott vulkáni aktivitás miatt "hirtelen" változások következhetnek be az Etna aktivitásában - írja az AP NEWS.

A vulkán kitörése 2021 elején több hétig tartott.