Ukrajna az összeomlás szélén, emiatt törhet ki a harmadik világháború

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, rakéta, cirkálórakéta, csatahajó, illusztráció
This grab taken from a footage released by the Russian Defence Ministry on March 28, 2023 shows a missile boat of the Pacific Fleet firing a Moskit cruise missile at a mock enemy sea target in the Sea of Japan during military exercises. (Photo by Handout / Russian Defence Ministry / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Russian Defence Ministry / handout" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Az elkövetkező néhány hónapban a NATO újabb támogatást fog adni Ukrajnának, mert nem akarják elfogadni azt, hogy az ország összeomlik – mondta el az Origónak adott interjúban Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, hogy a NATO nem egységes. Nógrádi beszélt arról is, hogy ősztől új főtitkár lesz a szervezet élén, ami akár komoly változásokat is hozhat, de egyelőre semmi sem biztos. A szakértő hangsúlyozta, hogy az F-16-os vadászgépek átadása Ukrajnának még tovább eszkalálná a konfliktust, és döbbenetes, de az amerikaiak újabb 375 millió dollárt öntenek az országba.
Vágólapra másolva!

Az oroszok bejelentették Bahmut elfoglalását, de mi jön ezután? Szakértők azt jósolták, hogy az oroszok tovább tudnak menni Kramatorszk vagy Szlavjanszk felé. Ön mit gondol?

Azt fontos rögzíteni, hogy Bahmut városának semmilyen stratégiai értéke nincs, mind a két fél bejelentette, hogy élet-halál harc folyik itt, eldőlhet a győzelem sorsa. Ez nem volt, és nem is igaz. Putyin pontosan azt teszi, amit mondtam: mindenkit, aki részt vett a bahmuti harcokban, kitünteti. A várost valószínűleg elfoglalták az oroszok, de a külső területeken ukránok állomásoznak. Innentől kezdve felmerül a kérdés, elindul a játék, hogy ezek a külső részek Bahmut részeinek minősülnek-e?

Az ukránok és az oroszok is bejelentették, hogy az ukránok néhány száz métert előrejutottak Bahmut határában. Tehát úgy néz ki, hogy a szárnyaknál valamifajta ukrán előretörés van, de a várost döntően elfoglalták az oroszok. Mi következhet most?

Olyan mennyiségben kapott fegyvert, lőszert és pénzt Ukrajna, hogy a Nyugat elvárja tőle a katonai sikert.

Zelenszkij tízpontos béketerve óriási butaság, mert az ukrán elnök azt mondta, hogy minden területet vissza kell foglalni, beleértve a Krím-félszigetet is, amely egész egyszerűen lehetetlen. Korábban Ukrajna külügyi államtitkára – a korábbi berlini nagykövet – a tervet úgy kommentálta, hogy ha pár száz métert tudnak előre haladni, az is stratégiai siker. Amikor Hirosimában a G7-csúcstalálkozón arról kérdezték Zelenszkijt, mi van most Bahmutban, de fogalma nem volt róla, azt mondta, hogy a város teljesen elveszett, majd módosította álláspontját.

A nyugati országok "kolosszális kockázatot" vállalnának azzal, ha F-16-os harci repülőgépeket adnának Kijevnek – jelentette ki Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes. Van esély arra, hogy kap Ukrajna ilyen gépeket? Az amerikaiak korábban azt mondták, nem fognak adni, az Egyesült Államok viszont most mégis támogatja, hogy ukrán pilóták kiképzést kapjanak az F-16-osok használatára. Ez mit idézhet elő?

Az F-16-os egy teljesen más jellegű repülőgép, mint ami eddig az ukránoknak volt, azok ugyanis korábbi szovjet gépek, döntően MiG-29-esek. Egy évvel ezelőtt, a háború kezdetén még rohamsisakokat kért Zelenszkij, ma már páncélosokat, tüzérséget, légierőt stb. Zelenszkij megígérte, hogy a nyugati fegyvereket nem fogják bevetni Oroszország ellen.

Az amerikaiak most azt mondták, hogy ők nem tudnak adni ilyen gépeket, át fogják gondolni, mindenesetre Hirosimában Joe Biden bejelentette, hogy

375 millió dollár újabb támogatást kap Ukrajna, és feloldották azt a tilalmat, hogy aki rendelkezik F-16-ossal, az odaadhatja Ukrajnának.

Két ország jelezte, hogy hajlandó adni, de ezután az amerikaiak kijelentették, hogy idén ősz előtt ezek a gépek nem érkeznek meg az ukránokhoz, és szükség van pilótákra, akik tudják kezelni, vezetni ezeket a gépeket. Erre két megoldás van. Az egyik, hogy kiképeznek ukránokat, ami rendkívül nehézkes, a másik, hogy akik eddig F-16-osokkal repültek, azok a pilóták elmennek Ukrajnába nyugati fizetésért, és nem úgy mint belga, brit, amerikai állampolgár, hanem önkéntesként. Ez nyilvánvalóan hazugság, hiszen nem mehet úgy oda senki, hogy a saját kormánya abba nem egyezik bele.

Ez az egész helyzet azt mutatja, hogy a háború eszkalálódott, és nem a jó irányba haladnak a dolgok.

A nyugati négycsillagos tábornokok azt mondják, hogy ezt a háborút az ukránok nem nyerhetik meg, de jelenleg ahogyan a helyzet kinéz, az oroszok sem. Tehát csak egy fegyverszünet és béke lehet a megoldás. Az elmúlt néhány napban érkezett Dél-Afrika vezetésével egy afrikai béketerv, van a Vatikánnak egy béketerve, van a Kínai Népköztársaságnak is, mégis

Zelenszkij bejelentette, hogy egy béketerv van, az övé, mindenki más ehhez alkalmazkodjon. Ez megint azt jelenti, hogy nem a megoldás felé haladunk.

Mi várható az elkövetkező időszakban a NATO részéről, és Ön mire számít?

Az elkövetkező néhány hónapban a NATO újabb támogatást fog adni Ukrajnának, mert nem akarják elfogadni azt, hogy Ukrajna összeomlik. A NATO nem egységes.

A NATO néhány tagállama akar leszámolni Oroszországgal. Ezek az országok az USA, Kanada, Nagy-Britannia, a balti országok, a skandinávok és a lengyelek. A hirosimai találkozón Olaf Scholz német kancellár egyenesen közölte, hogy nem hajlandóak F-16-osokat átadni Ukrajnának, emiatt elég rövid volt a megbeszélés Scholz és Zelenszkij között. Tehát a NATO nem egységes, amelynek főtitkára elvileg ősszel visszavonul, új főtitkár lesz. Meglátjuk, ki lesz az, mert több jelentkező is van Ursula von der Leyentől kezdve a brit védelmi miniszterig.

Az ukrán gabonaexport körül óriási botrány van, mert kiderült, hogy GMO-kezelt, semmilyen szempontból nem felel meg az Európai Unió előírásainak, de ez most senkit nem érdekel.

Közel a harmadik világháború? Forrás: AFP/Handout

Főleg úgy nem, hogy az ukrajnai földek jelentős részét már az amerikaiak megvásárolták. Az ukrán újjáépítés vezetésére az amerikai elnök pedig egy amerikai vállalatot bízott meg. Tehát meglátjuk, mi fog történni, de

a lényeg továbbra is az, hogy el kell kerülni a harmadik világháborút, azonban jelenleg sajnos nem ebbe az irányba tartunk.