Itt a döbbenetes amerikai leleplezés az ukránokról

F-16, USA
A U.S. Air Force F-16 fighter jet flies during a public display at Luke Air Force Base near Phoenix, Arizona on Saturday, March 17, 2018. (Photo by Yichuan Cao/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Frank Kendall, az amerikai légierő vezetője szerint az ukrán pilóták kiképzése fontos lépés, azonban az F-16-os vadászgépek nem fogják befolyásolni a háború menetét.
Vágólapra másolva!

Kendall egy újságírókkal rendezett kerekasztal-beszélgetés során beszélt arról, hogy az F-16-os gépek használata nem fogja felbillenteni az erőviszonyokat a fronton.

Szerinte orosz és ukrán oldalon is hatékony légvédelem van, emiatt a felek csak korlátozott számban használják a légierőt a bevetésekre.

Az ukránok gyakorlatilag a háború kitörése óta folyamatosan arra kérik a nyugati országokat, hogy küldjenek negyedik generációs F-16-os gépeket Ukrajna számára, Zelenszkij ebben látta az ukrán győzelem kulcsát.

Az F-16-os vadászgépek nem befolyásolják a háborút Forrás: NurPhoto via AFP/Yichuan Cao/NurPhoto/Yichuan Cao

Kendall szerint azonban míg a korábban kért hadi technológia rendkívül hasznos az ukránok számára, az F-16-os gépek küldése viszont inkább eszkalációs eszközként értékelhető sokak szerint. Korábban az oroszok is arról beszéltek, hogy a modern vadászgépek küldése tovább ronthat a helyzeten.