Újabb fordulat a brüsszeli korrupciós botrányban

Eva Kaili bőrönd
Vágólapra másolva!
Kiadhatják Eva Kaili bűntársát Belgiumnak, írta meg a Magyar Nemzet. A baloldali politikusok botránya jól mutatja, hogy rendszerszintű problémáról van szó.
Vágólapra másolva!

Hosszas tárgyalások után kiadhatják Belgiumnak Andrea Cozzolino olasz európai parlamenti (EP-) képviselőt, a brüsszeli korrupciós botrány egyik kulcsszereplőjét. A politikust még februárban tartóztatták le a belga hatóságok által kiadott európai elfogatóparancsra hivatkozva, azóta házi őrizetben tartották.

Most azonban úgy tűnik, egy háromórás tanácskozást követően döntésre jutottak a nápolyi bírók, ám a kiadatás elrendelése egyelőre nem végleges.

A fejleményekről a Politico is beszámolt, szerintük

a nápolyi hatóságok azért húzták eddig a döntést, mivel nem rendelkeztek kellő mennyiségű és mélységű információkkal a belga börtönökkel kapcsolatban.

Az olasz politikust azzal vádolják a belga nyomozók, hogy az EP tagjaként befolyással üzérkedett, amikor kenőpénzeket fogadott el olyan harmadik országoktól, mint például Katar vagy Marokkó. Cozzolino kiadatása a belga hatóságoknak fontos tanulságokkal szolgál.

Egyfelől semmissé teszi a baloldal követeléseit, miszerint csatlakozni kellene az Európai Ügyészséghez, hiszen azt láthatjuk, hogy az uniós megvesztegetések kiderítése is tagállami hatáskör.

Másrészről rávilágít a tagállamok kiszolgáltatottságára, hiszen egy ilyen esetben is csak a belga hatóságok lehetnek illetékesek, tehát

elmondható, hogy a tagállami rendvédelmi szervezeteknek pedig semmilyen ráhatása sincs a büntetőjogi folyamatokra.