Már a saját szavazóik is kritizálják a német kormányt

németország, migráció, migráns, bevándorlás, oktatás, tanulás, képzés, nő,
Participants in an integration course for women learn German within the scope of the project 'Work & Life' in Mainz, Germany, 05 November 2015. The integration courses offered by the Federal Office for Migration and Refugees (BAMF) have been made available to asylum-seekers and tolerated persons with good residency perspectives since 24 October 2015. Childcare is also offered to participants in the women's integration course. Photo: FREDRIK VON ERICHSEN/dpa
Vágólapra másolva!
Németországban egyre több ember ellenzi a szövetségi kormány migrációs politikáját, amely az utóbbi hónapokban többek között lakhatási krízist okozott szinte az összes tartományban. Ami meglepő, hogy a szociáldemokrata-zöld-liberális kormánykoalíció hívei is egyre szélesebb körben fogalmaznak meg éles bírálatot, mondván, hogy tarthatatlan a helyzet.
Vágólapra másolva!

Németországban ugyanis lassan már annál is súlyosabb a migrációs krízis, mint amilyen 2015-ben volt, a legutóbbi nagy bevándorlási hullám alatt, és amely során Angela Merkel akkori kancellár arra biztatta a migránsokat, hogy Németországban telepedjenek le. Akkor több mint egymillió bevándorló döntött úgy, hogy Németországot választja úticélnak.

A szövetségi kormány akkor azt remélte, hogy a bevándorlással enyhíthetik a súlyos munkaerőhiányt, ami már évek óta nehéz helyzetben tartja a gazdaságot.

Ez az elképzelés azonban mára már több felmérés szerint is csúfos kudarcot vallott, több százezer menekült nem akar dolgozni, mert sok esetben közel annyi pénzt kap kézhez segélyek formájában, mintha dolgoznának.

Nemrég pedig az is világossá vált, hogy annyi migráns érkezett az utóbbi egy évben, hogy az önkormányzatok már nem tudják hol elhelyezni a tömeget, mellesleg pénzük sincs az ellátásukra. Hogy ez a probléma megoldódjon, a tartományi kormányokhoz fordultak, akik azonban a szövetségi kormánytól várták a csodát – a probléma forrásától. Több hetes tárgyalások után a többletforrásokat sikerült kikényszeríti a baloldali-zöld-liberális kormánykoalíciótól, a lakhatási válság azonban továbbra fennáll és egyre súlyosabb. A lakáspiac ugyanis nem csak drámai módon beszűkült, hanem rendkívül meg is drágultak az ingatlanok árai, és ugyanez igaz az albérleti árakra is. Sok olyan település van, ahol még az időseket is kiutasítják az idősotthonokból, hogy helyet csináljanak a menedékkérőknek, ami széles körű közfelháborodást váltott ki.

Ezt pedig már a kormánypárti szavazók is a saját bőrükön tapasztalják. Az INSA kutatócég által készített, az Alternatíva Németországért (AfD) ellenzéki párt baden-württembergi parlamenti frakciójának megbízásából készített felmérés szerint

a szavazók 68 százaléka szerint a kormány politikája árt a lakáspiacnak,

míg csupán 19 százalékuk volt meggyőződve az ellenkezőjéről. Bár az INSA az AfD számára végezte a közvélemény-kutatást, az ország egyik legelismertebb közvélemény-kutató cégének számít, és számos párt számára közvetlenül végez közvélemény-kutatást.

A zöldpárti szavazók 60 százaléka szerint a migránsok tömeges beáramlása nagyon káros a lakáspiacot tekintve. Más pártok esetében azonban még ennél is magasabb számokat mértek, így a

szociáldemokraták (SPD) szavazóinak 72 százaléka, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) szavazóinak 74 százaléka, az AfD szavazóinak pedig 82 százaléka van negatív véleményen ebben a kérdésben.

"Az egyre több menekült miatt óriási nyomás nehezedik a lakáspiacra. A felmérés azt bizonyítja, hogy ezt a lakosság is egyre inkább felismeri. A migránsáradat megállítása és a kitoloncolások fokozása folyamatosan napirenden vannak, e két kérdéssel politikai korrektség nélkül kell foglalkozni" -kommentálta a közvélemény-kutatás eredményeit az AfD párt.