Az amerikai egészségügyi hatóságok szerint több mint 200 betegnél állhat fenn az agyhártyagyulladás veszélye, miután mexikói klinikákon műtéteken estek át az amerikai-mexikói határ közelében.

Az amerikai hatóságok közlése szerint együttműködnek a mexikói egészségügyi minisztériummal, hogy elejet vegyék egy nagyobb járvány kitörésének azon betegek körében, akik a texasi Brownsville-ből a határ túloldalán fekvő Matamorosba utaztak, hogy ott műtessék meg magukat - írja a CBS.

Az amerikai hatóságok szerint több, mint 200 betegnél állhat fenn az agyhártyagyulladás veszélye.

Az esettel kapcsolatban azonosítottak két klinikát, amit a mexikói hatóságok be is zártak. 

IllusztrációForrás: Shutterstock

Az ország egészségügyi minisztériuma átadott egy 221 nevet tartalmazó listát, akik egészségügyi beavatkozásokon vettek részt január és május 13. között az érintett intézményekben, továbbá rajtuk kívül még 3 embernél lehet egészségügyi kockázat, így már összesen 224 betegnél merült fel az agyhártyagyulladás gyanúja az Egyesült Államokban.

Az amerikai hatóságok felvették a kapcsolatot az érintett betegekkel és arra kérték őket, hogy azonnal vizsgáltassák ki magukat.

A texasi esetekben a pácienseknél az agyhártyagyulladásos tünetek három nap és hat hét között jelentkeztek a matamorosi műtét után.

Eddig két ember halt meg valószínűleg a Mexikóban elkapott agyhártyagyulladás miatt

- közölte az amerikai egészségügyi minisztérium.

Az Egyesült Államokban gyakori, hogy különböző műtétek, fogászati beavatkozások, orvosi kezelések miatt az emberek külföldi országokba utazzanak. A leggyakoribb célpontok Thaiföld, Mexikó, Kanada és India.